fredag 18 december 2009 | Skriven av:

COP15_LOGO_175_STROKECOP 15:s hemsida kan man läsa

US, China, India and South Africa reach deal

According to a senior Obama administration official the United States, China, India and South Africa have reached a “meaningful agreement” on climate change Friday evening.

Det skriver även Aftonbladet.
Frågan är bara vilket innehåll det är i avtalet?
Och varför är inte EU med?

Det innebär att det troligen inte heller blir att EU ökar sitt löfte till 30% (till 2020) utan att det stannar på 20%, vilket inte är tillräckligt.

DN skriver :

Kort senare meddelades att EU:s ledning tvingats till ytterligare förhandlingar innan överenskommelsen kan presenteras.
I utkastet till överenskommelse uppges det att USA ska bidra med 3,6 miljarder dollar åren 2010—2012 för klimatåtgärder, enligt nyhetsbyrån AFP.

President Barack Obama säger, enligt nyhetsbyrån Reuters, att världens länder nu måste sträva efter en legalt bindande klimatöverenskommelse, något man inte lyckades uppnå under Köpenhamnsmötet.

Kinas chefsförhandlare säger till Reuters att FN-mötet kommit fram till ett positivt resultat. ”Alla ska vara nöjda”, ska den kinesiske representanten ha sagt.

Enligt franske presidenten Nicolas Sarkozy ska Tyskland vara värd för ett nytt klimatmöte om sex månader, skriver nyhetsbyrån AFP.

Även om det blir ett avtal nu så måste arbetet fortsätta med att få tillräckliga åtgärder för att möta klimathotet. Om det blir ett nytt toppmöte kan det knappast genomföras som det i Köpenhamn. Jätte långa förberedelser, många förhandlare som inte är statsledare. Det behövs nog ett mer effektivt klimatmöte. Så mycket resurser och så lite resultat.

SVT skriver :

Uppmjukat förslag
Utkastet till uppgörelse uppges vara “uppmjukat” för att få med alla länder. Enligt en annan källa med insyn så klarar utkastet inte av att nå två graders målet, eftersom utsläppsminskningarna som länder utlovat inte är tillräckliga.
Utkastet bör snarast kallas en politisk deklaration än en klimatöverenskommelse, heter det. Enligt källan så finns det tveksamheter om utkastet är värt att lägga fram för hela klimatmötets plenum.
Det som anses vara positivt ur klimatsynpunkt är löften om finansiering till fattiga länder och ett åtagande från alla länder att arbeta mot ett legalt bindande avtal.

Man vet inte om man ska skratta eller gråta …

Träffar: 11

Kategori: klimat
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>