söndag 21 februari 2010 | Skriven av:

I dag var det isgator i Lund. Något snöoväder blev det inte även om det blev mycket slask som sedan frös under natten. Vilket gjorde de flesta gångbanor till rena isbanor.

Det blev en lugn dag med vinterpromenad och lite hemmapyssel. Vi gjorde hudkräm av ekologisk rapsolja och bivax. Enkelt att göra och produkten verkar vara rätt så bra.

Tittade på Agenda som idag bl a handlade Greklands ekonomi. Man undrar hur det kan bli så här. Grekland har tydligen friserat sina siffror till ansökan om att vara med i EMU. Dessutom har de friserat siffrorna efter ansökan. Bl a tycks de ha skippat att ta med sjukvårdskostnaderna som en utgiftspost vilket givetvis resulterar i att Greklands ekonomi ser bättre ut än vad den egentligen är.

Det är ett stort problem med att länderna inom EMU har så olika. Tyskland har en mycket starkare ekonomi än många andra EMU-länder.

Grekland kan inte ju inte göra en devalvering eftersom de inte har någon egen valuta. Ska man följa regelerna för EMU så är det ett internt problem för Grekland. De måste sänka det inhemska kostnadsläget vilket bl a kommer att innebära lägre löner.

Dessutom måste de få något finansiellt stöd utifrån vilket kommer att kosta ekonomiskt men även politiskt. De som vill låna ut kommer att kräva lånegarantier och de som ger lånegarantier vill kunna påverka Greklands ekonomiska politik.

Detta är EMU:s största utmaning. Problemen har inte uppkommit över en natt. Det har funnits där latent enda sedan EMU startade och genom de tveksamma ekonomiska underlagen.

Kategori: ekonomi, EU
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>