tisdag 16 februari 2010 | Skriven av:

Tittade på SVT:s Debatt och såg Bengt Westerberg försöka återfå Röda Korsets förtroende. Jag tycker han misslyckades totalt.
Det blev extra pinsamt när han tyckte att hans höga lön var med och byggde upp Sveriges välfärd. Eftersom han betalade skatt och kunde skänka pengar till Röda Korset.
Han kan väl inte mena att Röda Korset ska bygga upp Sveriges välfärd.
De som vill hjälpa nödlidande vill säkert inte betala till Svenska staten. Det blir en dyr omväg eftersom pengar som skänks ska gå till lön, skatt och arbetsgivaravgift.
Det hade väl varit smartare att låta pengarna som Röda Korset får gå direkt till hjälparbete.

Som vanligt sköt han över ansvaret för ersättningen på Röda Korsets medlemmar. De hade beslutat om storleken. Han hade bara accepterat. Han kunde väl ha en åsikt själv och påpeka om det var för högt eller för lågt. Av svaret att döma tycker han att han är värd ersättningen för att åka runt i Sverige och peppa hjälparbetare. Det var det enda han pratade om när han fick frågan om vad han gjorde.

Andra använde skäl som att man måste betala för att få kompetens. Om jag inte har helt fel så var väl den nu fuskmisstänkte rödakorsaren inte lågavlönad. Detta är också oförskämt mot alla ideellt arbetande.

Det enda rimliga är att man måste jobba utifrån engagemang i en organisation som bygger på gåvor och som ska hjälpa folk i nöd. Anställda på ett kontor som inte har annan inkomst ska givetvis ha rimlig lön men det borde gå att hitta någon med kompetens och som inte kräver en så hög ersättning som många av hjälporganisationerna ger till sin ordförande.

Nu är det nog tyvärr inte bara Röda Korset som har dessa problem. Ska förtroendet för dessa organisationer upprättas så krävs det öppenhet där man redovisar löner och ersättningar och hur man räknar ut %-satsen för administration.
Det enda rimliga borde vara att ta summan som går till hjälpaarbete och sedan dividera med den totala summan.
Det ryktas om att möten och underskott bokförs som “hjälpinsatser” vilket givetvis sänker %-satsen för administration.

Generalsekreteraren för Röda Korset får hög lön, och får en hög pensionsavsättning och har dyr tjänstebil. Är detta något som gynnar hjälparbetet?
Man kan undra hur detta bokförs?

Efter debattprogrammet har mitt förtroende för Bengt Westerberg rejält hamnat på minus.

Kategori: ekologi, etik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  1. jhj skriver:

    mitt med

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>