fredag 23 januari 2009 | Skriven av:

DN skriver : “Hård kritik mot asylvård i Stockholm”

Socialstyrelsen riktar mycket allvarlig kritik mot Flyktingmedicinskt centrum (FMC) som sköter asylsjukvården i Stockholm. Kritiken gäller bland annat slarv med hiv-provsvar, dåligt smittskydd, och att man anlitat läkare utan nödvändig kompetens. Landstinget försöker nu bryta avtalet med bolaget.

– BRISTERNA ÄR extremt allvarliga och vi är mycket upprörda, säger Henrik Almkvist, chefläkare på hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning.

Samtidigt kan man läsa i DN : “Vård åt flyktingar en lukrativ affär”

Att ge vård åt flyktingar har varit en mycket lukrativ affär för Avesina AB. Avtalet med Stockholms läns landsting om flyktingvård gäller från 2006 och ledde till intäkter på 22 miljoner, och hela 7 miljoner i vinst, efter bara 17 månaders verksamhet.
I den senaste årsredovisningen framgår det att Avesina AB gör stora pengar på att sälja vård till olika landsting. Bolaget har sex mottagningar i Linköping, Karlskrona och Stockholm. Flyktingvården är bara en del av verksamheten, man ägnar sig även bland annat åt mödravård, äldreomsorg och hörselvård.

Till att börja med drevs olika sorters vård i olika bolag, men under våren 2007 flyttades all verksamhet in i moderbolaget, Avesina AB, som ett år senare redovisar intäkter på 46,5 miljoner kronor – och en vinst på 10,6 miljoner. Det är en vinstnivå på omkring 23 procent, och man brukar säga att 10 procent är en hygglig avkastning på ett aktiebolag.

För dotterbolagen visar att det i bolaget Flyktingmedicinskt centrum AB har varit ännu högre vinstnivåer. Där handlar det om 31 procents överskott – nästan var tredje intäktskrona var ren vinst. Men vd Shari Zand anser inte att nivån är orimligt hög.

– All vinst stannar i bolaget. Jag tar ut vanlig lön. Jag har gått upp från 22.000 kronor i månaden till nuvarande 70.000 kronor i månaden.

Än en gång visas det samband med privata vårdgivares enorma vinster samtidigt med att allvarlig kritik riktas mot samma vårdgivare.
Speciellt allianspartierna tycker att kostnader ska sänkas och är kritiska till offentlig regi. De ser möjligheter att sänka kostnader. Det är verkligen tveksamt att kostnaden för samhället minskar. Man säger sig vara kritiska till att slösa med skattemedel. Men att överföra skattemedel till privata bolag tycks inte vara något problem.

Allianspartierna tycker också att det ska vara konkurrens och i samma andetag har de inga problem med att ge vissa privata vårdgivare förmåner.
SDS skriver : “Även Carema får starta hemvård”

Carema och Attendo Care slipper betala hyra för lokaler de använder för att bedriva privat hemvård.
På onsdagen beslöt nämnden att även Carema nu får erbjuda privat hemvård i Lunds kommun. Sedan tidigare finns fyra auktoriserade företag som erbjuder olika tjänster.

Idag har 31 personer valt att få hjälp av någon annan än kommunen. Flest brukare, 19, har Attendo Care vars personal utgår från Nibblegården.

Carema kommer precis som Attendo Care att erbjuda hemservice, omvårdnad och hemsjukvård. Också Caremas hemvårdspersonal ska utgå från de fyra boenden som de nu driver, Fäladshöjden, Österbo, Solbacken och Björkbacken.

Men någon hyra för de lokaler som används för hemvården behöver de inte betala.

Detta sker i Lund. Detta är mycket märkligt. Jag undrar vilken tanke och drivkraft som ligger bakom detta att sälja ut och flytta skattemedel till privata företag.

Fortsätter det så här kommer man att dränera kommuner och landsting än mer. Man kommer också att bli helt i händerna på privata vårdgivare. Titta bara på hur det blev med väggbyggarna. De stora vägbyggarna kom överens om att höja priserna.

Dessutom gynnar sänkt skatt i kombination med ökade avgifter endast de med höga inkomster. Klyftorna ökar även i Sverige vilket kommer att skapa nya problem.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>