söndag 29 januari 2012 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Abborren full av läkemedel”

Antidepressiva mediciner, antibiotika och läkemedel mot diabetes. Vildfångade abborrar utanför svenska reningsverk har upp till 23 läkemedel i sina kroppar.

Nu har forskare undersökt abborrar i vatten nära kommunala reningsverk och hittat många rester av läkemedel. Visserligen är det små halter men det är ändå oroväckande. Man har hittat substanser från antidepressiva mediciner, antibiotika och diabetesmedicin.

– Människor och fiskar har i stort sett samma receptorer. Vi sållade fram de läkemedel som har störst risk att ackumuleras i fisk.

Det är givetvis ett problem att fiskarnas tar upp substanserna men det är även ett problem med att slam från reningsverken sprids på våra åkrar.
Mycket av de mediciner vi stoppar i oss passerar genom kroppen och går via toaletterna till reningsverken där de går rakt igenom.

Vi behöver minska vår användning av läkemedel men vi behöver även få mediciner som är utformade så att de kan brytas ner i avloppsreningsverken. Givetvis behövs även en uppgradering av våra reningsverk. Tekniken för detta finns men frågan är om viljan finns för att satsa de resurser som behövs. Kanske är det dags att spola WC-lösningen …

Kategori: miljö, vatten
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>