Inlägg den 05 mars 2011

lör
5
mar
2011
lördag, 05 mars, 2011 | Skriven av:

Ledig dag dvs inga möten. Posten har dock varit vänlig och levererat ett antal kuvert med en Region Skåne logga och innehållande tjocka luntor.

Det tjockaste kuvertet innehöll handlingar inför Vårdproduktionsberedningens sammanträde nästa vecka. En stor dela av pappersmassan handlade om sjukvårdens förvaltningsuppdrag 2011. “Spännande” läsning, många siffror och många förkortningar. Inte helt lätt att ta till sig informationen. Det får nog bli lite mer “läsning” i morgon. På sammanträdet blir det även bokslutsdialog för 2010.

Solen sken i dag och temperaturen var på rätt sida nollstrecket. Förhoppningsvis fortsätter solskenet i morgon och då åker vi till kolonin. Där finns det en del att göra bl a behöver vi klippa äppelträden.

Katterna verkar trivas rätt bra men längtar nog till att få komma ut och busa på kolonin. Speciellt nu när isen och snön är borta och temperaturen stiger tack vara solens värmande strålar.

Träffar: 23

lör
5
mar
2011
lördag, 05 mars, 2011 | Skriven av:

DN skriver “Stort datorjubileum – ZX81 fyller 30”

Hemdatorn ZX81 fyller 30 år. Den lilla plastlådan blev många svenskars första datorkontakt. Arbetsminnet var på hela en kilobyte.
5 mars 1981 lanserades hemdatorn ZX81 av britten, numera Sir, Clive Sinclair. Den blev en jättesuccé. Trots att den tillverkades i 40 000 exemplar per månad kunde den ändå inte möta efterfrågan.

Jag köpte en ZX81 1981 när jag var på Irland och jobbade. Jag kommer ihåg att jag kopplade in den på hotellrummets TV.

Arbetsminnet var hela 1 kilobyte. Jag började programmera, det var Basic, som gällde. Jag tänkte jag skulle göra ett spel med en studsande boll som man skulle förhindra att träffa en vägg. Jag började att göra en ram och när jag nästan var klar med det tog minnet slut.

Jag gick direkt ut och köpte extra minne. Jag tror att det var hela 56 kilobyte. Man sparade programmen med hjälp av en vanlig kassettbandspelare. Man kunde även programmera ZX81 med maskinkod som utökade möjligheterna att göra både mer avancerade och snabbare program.

Träffar: 17

Kategori: teknik  | En kommentar