lördag 26 juli 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Arnold förbjuder transfetter”

“Transfetternas dagar på restauranger i Kalifornien är räknade. Det är den första delstaten i USA som beslutat att bannlysa transfetter på matställen. Lagen börjar gälla från 2010.

Guvernör Arnold Schwarzenegger skrev i fredags under lagen, som förbjuder att transfetter används på restauranger, kaféer, bagerier och andra ställen som säljer färdiglagad mat.

Kalifornien brukar vara trendsättare bland de amerikanska delstaterna och guvernör Schwarzenegger vill gå i bräschen för ett hälsosamt leverne.
– Kalifornien är ledande i frågor om hälsa och näringslära, och jag är glad att föra den traditionen vidare genom att låta delstaten bli den första i nationen som fasar ut transfetter, sade en nöjd guvernör enligt Los Angeles Times.

Lagen träder i kraft i början av 2010 men vissa delar börjar gälla först året efter.”

Bra jobbat Arnold!

Kanske dags för Eskil E. att hänga på. Kan Arnold kan väl Eskil.
Eller?

Danmark har kommit längre än Sverige och infört strängare regler som accepterats av EU-kommissionen. Redan 2004 införde Danmark en regel som innebär att högst 2 procent av den totala mängden fett i ett livsmedel får vara industriellt framställt transfett.

Miljöpartiet har motionerat i Sveriges Riksdag om transfetter men motionerna har avslagits.

Transfetter bildas genom att flytande växtoljor ”härdas”. På kemisk väg blir fettet hårdare med bland annat sprödare och mer hållbara produkter som resultat. Men maten blir också onyttigare då det omättade fettet blir mättat. Transfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Flera städer i USA, såsom New York och Philadelphia, har redan infört liknande förbud.

I Danmark får enligt lag transfett utgöra högst två procent av fettmängden i ett livsmedel. Sveriges folkhälsominister Maria Larsson (kd) har dock sagt nej till ett liknande förbud i Sverige.

I maj beslutade Södertälje kommun att bannlysa transfetter i kommunens kök.

Så än en gång bar jobbat Arnold. Nu är det bara att hänga på!

Kategori: hälsa, sjukvård
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>