söndag 27 juli 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Faktorerna som gör att ekomaten kostar mer”

“Det vi betalar för med ekologisk mat är en uppfödning där fodret är ekologiskt och där djuren ska leva ett så naturligt liv som möjligt.

Därför kostar ekoäggen mer
1. Hönsen får springa fria utomhus på grönbete. Det kräver mer utrymme och mer foder eftersom de äter mer när de rör på sig.
2.Fodret är ekologiskt.
Hönorna får även vitkål, morötter och hö.
3. Unghönorna är ekologiskt uppfödda och kostar mer att köpa in.

Under sommarhalvåret går ekologiska kor, kalvar och kvigor ute större delen av dygnet. Många köttdjur går ute även vintertid.

Ekologiska köttraskalvar diar den första tiden, men får också gräs och klöver. I ekologisk uppfödning är grundregeln att djuren ska födas upp och leva sina liv på samma gård.

En vanlig gris som föds upp till slakt får aldrig gå ute. Det får den Kravmärkta grisen. På sommaren får den böka ute och leta sin föda själv.

Ekologiska griskultingar får dia sin mamma minst sju veckor. Vanliga kultingar fyra till fem veckor.

Ekologisk kyckling är sällsynt i butikerna. Men det finns. Bosarps kycklingar får Kravkontrollerat lågproteinfoder. Dagsgamla kycklingar sätts in i välkomststall med värme. De får möjlighet att vistas utomhus i mer än halva sin livstid, med mobila hus, grönt gräs och frisk luft.”


Är det inte värt, att om man nu måste äta kött och äta ägg, betala detta lilla extra för att även djuren ska ha ett drägligare liv.

Om alla åt mindre kött och ägg så skulle det inte behövas denna industriella produktion där “djuren” betraktas som vanliga produktionsmedel.

Lyckliga djur mår bättre och är nyttigare. Ett stressat djur som går till slakt producerar bl.a. stresshormon som inte är så smakligt och nyttigt för människan.

Något annat som också skulle hjälpa djuren är att man tillät mobila slakterier så att djuren slapp långa stressande transporter.

Som Linda McCarthy sa “If slaughterhouses would have walls of glass, the whole world would be vegetarian.”
Så sant som det är sagt!

Köp mindre mängd kött och ägg men med bättre kvalité så går ekonomin ihop.

Allra bäst är förstås : GO VEGAN!!

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Fredrik skriver:

  Ekologiskt är ett slöseri med jordens resurser eftersom det inte producerar lik mycket som vanlig produktion. Så för mig är KRAV etc egoism.

 2. Yngve skriver:

  Jag förstår inte hur du resonerar.
  Att KRAV skulle vara “EGOISM”????

  På kort sikt ger kanske konventionell odling mer men inte på lång sikt. Konstgödsel använder ändliga resurser. Bekämpningsmedel belastar naturen med kemikalier. Det

  Sedan så är det det där med hur man sköter djuren. Att inte producera KRAV kött och ägg, är EGOSIM, eftersom djurens behov inte tillfredsställs.

  För ekonomisk vinning utnyttjas djuren för att få fram billiga livsmedel.

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>