onsdag 30 juli 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Trots OS-löften – Kina censurerar internet”

“Nästa fredag börjar OS. Men Kina har inte infriat sitt löfte om fri tillgång till internet för utländsk media. Det rapporterar Amnesty och utländska journalister från Pekings presscenter.

I måndags presenterade Amnesty en rapport om människorättssituationen i Kina. Där konstateras att ”de kinesiska myndigheterna har brutit sitt löfte att förbättra människorättssituationen i landet och förrått Olympiska spelens kärnvärden”.

Amnesty skriver också att de tillfälliga regler som skulle ge utländska media större frihet i sin nyhetsrapportering inte har infriats. Den utländska korrespondentklubben i Kina har rapporterat om 260 fall av ingripanden sedan 1 januari 2007.

Men utländska journalister, som jobbar från Pekings presscenter, kunde igår inte nå Amnestys hemsida, rapporterar Reuters. Det finns också uppgifter om att det inte gått att nå den tyska nyhetsbyrån Deutsche Welle och BBCs kineisiska hemsida.”

Är det någon som är förvånad. Kina har lyckats lura alla eftersom deras morot är “en stor marknad där västföretag kan tjäna stora pengar”.
Detta går ut över demikratin och de mänskliga rättigheterna.

SDS skriver : “Amnesty: OS ursäkt för hård kontroll”

“Ingen förbättring – tvärtom försämring. Kina får svidande kritik av Amnesty International, som anklagar Pekingregimen för att gripa och straffa kritiker för att kunna ge en bild av ”stabilitet” och ”harmoni”.

Inför OS-invigningen har Amnestys Hongkongkontor summerat Kinas banrekord inom mänskliga rättigheter sedan 2001, då Peking mot löften om upprätthållande av olympiska ideal vann äran att anordna spelen.

Den bistra slutsatsen är att Kina i stället använt OS som ursäkt för att begå övergrepp.

”Det har inte skett någon utveckling mot att uppfylla dessa löften, bara fortsatt försämring”, heter det i rapporten ”Olympisk nedräkning: brutna löften”.

Myndigheterna har använt olympiska spelen som en ursäkt för att fortsätta, och i vissa fall intensifiera, den politik och praktik som har lett till allvarliga och vitt spridda övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Enligt Amnesty var IOK, Internationella olympiska kommittén, naiv i tron att utländska journalister skulle kunna rapportera fritt från Kina. I stället hindras reportrar från att göra intervjuer, och internetkontrollen har hårdnat. Amnestys och andra ”känsliga” sajter kan inte läsas från OS-presscentret.”

Varför är alla länder så tysta trots att Kina struntar i vad de lovat??

Träffar: 20

Kategori: demokrati, idrott
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  1. Rolf skriver:

    Diktaturer har i alla tider varit rädda för kritik och därför instiftat hårda censurer och kontroller inom alla områden. Detta för att deras makt hrundas på våld och terror. Slutligen kollapsar de inifrån. Så kommer säkert även att ske med Kinas diktatur. Men till dess får vi se dumheter som att censuera internet för de som lever eller verkar inom Kina. En diktatur är alltid mycket ostabil och kan inte existera utan militär makt och terror mot befolkningen. Os borde inte ha anordnats i Kina förränn den dag diktaturen fallit.

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>