lördag 19 december 2009 | Skriven av:

DN skriver : Klimatmötet i Köpenhamn ett monumentalt nederlag

Maria Wetterstrand: Det är dags för en klimatprogressiv allians som utgår från ambitioner och förändringsbenägenhet – inte nationsgränser. Efter Köpenhamn behövs nytänkande inom FN-systemet om hur klimatförhandlingarna bedrivs. Det behövs också starkare pådrivande krafter. Sverige bör ta initiativ till ett nytt samarbete mellan klimatprogressiva länder och andra aktörer från både nord och syd. En sådan allians skulle kunna införa bilaterala klimatskatter på flyg mellan länderna – pengar som kan användas till gemensamma klimatinvesteringar i utvecklingsländer. Även miljöframsynta företag behöver en samarbetspartner på den politiska arenan. De länder som väljer att gå före kan inspirera andra. Klimatet har inte tid att vänta på några som hela tiden vill trycka på bromsen, skriver Maria Wetterstrand.

Visst kunde det sköts mycket bättre. Den svenska regeringen har inte direkt varit några spjutspetsar när det gäller klimatpolitiken. Grunden för dem är att ekonomin står över ekologi. Därför blir det åtgärder som först och främst gagnar vissas plånböcker.

Nu gäller det att inte ge upp utan fortsätta arbetet. Nu erkänner de flesta att klimathotet finns. Bara det är en framgång.

Man borde nog också fundera på om dessa sk toppmöten är så framgångsrika och effektiva. Kanske måste jobba annorlunda.
Man borde också involvera ländernas invånare. COP 15 kändes inte speciellt tillgängligt för “vanliga människor”.
Man borde kunna använda sig av NGO:s

Sedan är det ett problem med de stora, USA, Kina, Indien …
Hur ska man kunna få med sig dessa?
Möjligen om övriga tillsammans ställer krav på dessa länder.

Nu gäller det att jobba vidare. Sverige kan göra mer och det kan bli lönsamt i längden. Det kommer att behövas miljöteknik runt om i världen.
Klimathotet är både ett hot och en möjlighet. Ska det lyckas måste vi våga satsa och gå före.

Vad har vi att förlora?

Kategori: klimat
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>