Inlägg den 19 april 2011

tis
19
apr
2011
tisdag, 19 april, 2011 | Skriven av:

I dag var det kulturnämnd och denna gång avhölls mötet i kulturhuset Vita skolan i Broby. Det var lite svalt när jag gick till tåget men väl i Broby hade solen börjat titta fram. När jag stod på Brobys busstation tog jag fram min iPhone och valde kart-appen, knappade in Vita Skolan och väntade på förslaget till hur jag skulle ta mig till Vita skolan. Kul med teknik men ibland litar man för mycket på tekniken. Jag följde vägförslaget och upptäckte efter några minuter att verkligen inte stämde överens med kartan. På kartan fanns det en järnväg som man måste gå en liten omväg för att kunna passera men järnvägen fanns inte kvar. Om jag lyft blicken från min “vägvisare” hade jag upptäckt att jag kunde gått rakt över “spåren som inte fanns”. Man kan undra hur många fel för övrigt det finns på de kartorna i appen?

Kulturnämndens beslut blev enligt ordförandens förslag. Vi delade ut totalt ca 4.5 miljoner. Inte varje dag man gör det.

Region Skånes kulturnämnd vill öka användningen av digital teknik i kulturlivet. I samarbete med företag, universitet och institutioner ska användningen av ny teknik utvecklas. Mötesplatser, nätverk, kompetensutveckling och resurscentra är bärande inslag i mötet med den digitala utvecklingen inom olika delar av kulturområdet. Ambitionen är att ta ett brett grepp för att öka tillgängligheten till både film, scenkonst, kulturarv och bildkonst.

Film i Skåne får pengar för att samarbeta med BoostHbg som är Skånes arena för talangutveckling inom rörlig media. En pionjärverksamhet där framtidens historieberättande utvecklas i tätt samarbete med bransch, näringsliv och de nya rönen inom teknik. Visionen är att skapa grogrund för nytt historieberättande inom rörlig bild.

Det blev även pengar till ett projekt “Digitalt visningsrum för film och rörlig bild på bibliotek”. I samverkan med Film i Skåne och biblioteket i Kävlinge ska ett koncept, för vad ett digitalt visningsrum för film/rörlig bild kan vara och erbjuda, tas fram .

Teater InSite får utvecklingsbidrag för samarbetsprojekt med Varietéteatern Barbès Samarbetsprojektet innebär ett ömsesidigt utforskande av varandras formspråk, samt ett gemensamt undersökande av den sinnliga teatern, publikinteraktionen, den klassiska versens inneboende regi och röstens användning. Utvecklingsbidraget avser den del som bär namnet ”Sinnenas teater – ett experimenterande arbete”. Satsningen har inspirerats av den spanska teatergruppen Teatro de los Sentidos, Sinnenas teater, som gör föreställningar i en interaktiv teaterform där publiken leds genom föreställningen som deltagare i berättelsen och genom scenografiska landskap där alla sinnen stimuleras.

Månteatern får utvecklingsbidrag för ett samarbetsprojekt med Dansstationen. Samarbetet skapar möten mellan två konstformer – ett möte mellan dansen och teatern. I en undersökande process på temat ”Konsten att vara människa” ska aktörerna i samarbete skapa en föreställning med ny text och ny musik för barn och unga som ska gå på turné. Syftet är konstnärlig utveckling och nya möten med publiken.

Efter ett antal beslutspunkter visades vinnarbidraget i Region Skånes kortfilmspris, Jenny. Sammanträdet avslutades i god tid så att jag hann åka till Malmö för att vara med på Skånes Bildningsförbunds årsmöte. Efter årsmötet fick jag en stund för att berätta om kulturnämndens arbete. Alltid trevligt att vara ute i verkligheten och träffa de som Region Skåne samverkar med. Skånes Bildningsförbund består av 10 studieförbund och 17 folkhögskolor. Ett nytt studieförbund, Kulturens bildningsverksamhet, kommer att ansöka om att få vara.

Totalt sett blev det en lång men trevlig dag. Jag hann tom med hem innan det blev mörkt …

tis
19
apr
2011
tisdag, 19 april, 2011 | Skriven av:

Nu är det korta nätter dock inte bara beroende på att vi går mot ljusare tider utan att dagarna blir långa med många aktiviteter. Hade det inte varit så ljust, tidigt på morgonen, så hade det varit betydligt tuffare att ta sig upp ur sängen. De sista dagarna har jag till och med varit uppe före Brummis. Han har inte hunnit hoppa upp i sängen påpeka att det är dags för morgonmålet. Detta beroende på att jag stigit upp innan klockan ringt. Alla kissarna gillar, allt mer, att ligga i fönstret och titta ut. Det ska bli skönt, för alla parter, att släppa ut de små liven på grönbete. De är verkligen värda att få komma ut i det fria. Snart så.

I går var det Uppåkra som gällde och idag är det sammanträde med kulturnämnden. denna gång gästar vi kulturhuset Vita Skolan i Broby. Innan sammanträdet blir det information med temat bibliotek, bildning och media.

Efter en lunch blir det sammanträde. Nu är det hög tid att gå till tåget …

Kategori: koloni, kultur  | Skriv en kommentar