onsdag 26 november 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Greenpeace dömer ut Vattenfalls elbilssatsning”

“Vattenfalls och BMWs elbilssatsning i Berlin döms ut av miljöorganisationen Greenpeace. Den el bilarna tankas med är inte tillräckligt grön, hävdar Greenpeace.

Elbolagen Vattenfall och RWE har startat elbilskampanjer i Tyskland tillsammans med BMW och Daimler. Senast presenterades under tisdagen Vattenfalls och BMWs satsning i Berlin på 50 eldrivna BMW Mini.

Bilarna ingår i ett test för att se hur infrastrukturen för eldrivna bilar behöver byggas ut. Vattenfall har arrangerat ett stort antal eltankställen runt om i den tyska huvudstaden.

Men redan på premiärdagen för försöket kom kritik från Greenpeace. Miljöorganisationen har räknat ut att koldioxidutsläppen från en eldriven Mini i Berlin ligger på 133,5 g/km. Den gränsen ligger även små explosionsmotordrivna bilar idag, och den ligger över de gränsvärden som EU kräver från 2012.

Bakom Greenpeace beräkningar ligger bedömningen att merparten av strömmen som bilarna tankas med produceras i kolkraftverk, och att utsläppen har flyttat från bilarnas avgasrör till kraftverkens skorstenar.”

Elbilar låter bra om man jämför med fossilbilar. Det är samma sak som med etanolbilar. Man kan inte bara stirra sig blind på bränslet. Man måste också se hur bränslet framställs. Det gäller att se till helheten.

Elbilar löser en del av utsläppsproblematiken men det finns andra problem att lösa. Trängsel, olyckor, batterier …

Kategori: energi, klimat, miljö, trafik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>