lördag 30 augusti 2008 | Skriven av:

SvD skriver : “Sareks glaciärer försvinner fort”

“Inte bara glaciärerna i Alperna och Himalaya smälter på grund av klimatförändringarna. Nya mätningar i de svenska fjällen visar en tydlig avsmältning de senaste tio åren. SvD var med på en av de mest svåråtkomliga glaciärerna som nu krymper dubbelt så snabbt som tidigare.
De svenska glaciärerna är väl kartlagda under hela 1900-talet, bland annat med foto- grafier.

Världens längsta mätserie av en glaciärs storlek – massbalans – är gjord på Storglaciären vid Tarfala forskningsstation. Stationens placering nära många glaciärer har gjort den till ett centrum för glaciärforskning även med internationella mått.

– Mikkaglaciären har minskat med ungefär tio meter per år under 1900-talet. Och vi hade väntat oss att avsmältningen skulle börja avta ungefär nu. I  stället fortsätter glaciären att minska, nu med 20 meter om året, och det beror på att ett antal somrar har varit varma.”

Med årets mätningar vågar forskarna tala om ett trendbrott.

– Om det bara hände i Sverige skulle inga varningsklockor ringa. Det är när man lägger ihop situationen med att det samtidigt sker i utlandet som det finns anledning att vara orolig.”

Det är skrämmande att se hur glaciärerna försvinner. Sällan hör man att detta är ett problem i Sverige. Nu finns det bevis att Sverige inte är undantaget.

Det är dags att byta livsstil i stället för att byta klimat!

Kategori: klimat
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>