tisdag 17 mars 2009 | Skriven av:

E24 Lifestyle skriver “Butiken där allt är gratis”

I butiken på Nassau Street i New York hittar kunderna varor som barnkläder, dvd-er och posters. Det verkar helt normalt förutom att allt i butiken är gratis.

Ett par kvarter från Wall Street skyltar butiken med “Free store”. Kunderna glider in från gatan, plockar åt sig något de behöver och går ut igen – utan att betala ett öre, skriver The Guardian.

Fem minuter efter att butiken öppnade i fredags, var det packat med “köpare” som valde bland t-shirts, scarfs, korgar eller ett par ridstövlar.

Butiken har, inte helt oväntat, skapats av två konstnärer som fått bidrag från en lokal kulturnämnd och September 11-fonden. Athena Robles och Anna Stein har planerat det hela sedan i slutet på 2007 och tycker att tidpunkten är perfekt.

Tänk en affär med gratisvaror bara ett kvarter från Wall Street. Det är bra timing, mitt i värsta lågkonjunkturen.

Frågan är om de kan klara sig mars månad ut?

– Vi var oroliga för att varorna skulle ta slut med en gång men så har det inte blivit, säger Athena Robles. Bland annat kommer många New York-bor in med varor som de vill skänka till butiken.

Detta är lite mer intressant projekt som man kan kalla konst än det som Anna O. gjorde.
DN skriver ”Jag står för det jag gjort”

Konstfackseleven Anna Odell misstänks för flera brott och riskerar fängelse efter den uppmärksammade psykbluffen tidigare i vintras. Hon beklagar om någon tagit illa vid sig men ångrar inget. – Jag står för det jag gjort, säger hon till DN.se.

På måndagen blev det känt att konstfackseleven Anna Odell misstänks för flera brott. Misstankarna gäller falskt alarm, våldsamt motstånd, ofredande samt oredligt förfarande. En fällande dom kan leda till ett fängelsestraff.

Får man göra vad som helst om det är konst?
och Vem avgör om vad som är konst?

Det har blivit stor uppmärksamhet kring ditt konstprojekt. Har du mått dåligt av det här?
– Nej, inte dåligt direkt. Det är mer en jävla press. Jag har mycket kvar i projektet samtidigt som jag måste lägga så mycket tid på media.

Vad säger du till dem som tagit illa vid sig?
– Om det är människor som har en anhörig som kanske tagit livet av sig och därför tagit illa upp så är jag hemskt ledsen. Det är jäkligt synd att det här kom ut i media innan jag blev färdig, för jag tror inte att människor hade känt sig kränkta om de hade fått se verket först.

Är det så konstigt att det blev uppmärksamhet kring vad som hände. Lite naivt och tro att man bara skulle låta det det bero.

Du har sagt att du inte vill berätta om syftet med ditt projekt förrän den 12 maj, då konstverket ska visas. Är det frustrerande att inte kunna berätta?

– Ja, det är klart att det är frustrerande, även om jag tycker att den här debatten är intressant i sig. Jag kan se hur konsthatet växer.

Vad är det som säger att konsthatet växer?
Att folk blir upprörda över vad Anna O. gjorde är inte så konstigt. Frågan om hur vi tar hand om psykiskt sjuka är en viktigt fråga. Det är fler som dör av “självmord” än som omkommer i trafiken!

Det finns mycket att göra inom psykvården. Jag tror knappast att spela psykiskt sjuk så till den grad att man slåss med personalen på psykintensiven gör att problematiken minskar.

Det låter bra att Anna O. vill öppna en sluten värld. Men val av metod känns helt fel!

Kategori: kultur
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
  1. BB skriver:

    Ja, den där Free Store var verkligen ett intressant koncept. Jag tror det finns möjlighet att få det överleva längre än slutet av mars om folk fortsätter lämna in prylar till den. Vore kul att testa detta i Sverige! Jag försökte igår hitta andra sätt att få lite kläder gratis, eller snarare på köpet blir det väl.

Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>