lördag 18 juni 2011 | Skriven av:

Så var det lördag och en ledig sådan. Passade på att sova lite extra. Satt ute en stund på morgonen men fick gå in när det började regna. Hann knappt in innan det hade slutat regna. Vädret har varit omväxlande hela dagen.

Katterna håller sig hemma speciellt när vi är hemma. De vill vara ute men de har inga problem att gå in i stugan och lägga sig en stund. Självklart vill de som vi bestämma när de ska vara ute eller inne. Det är en hel del kattaktivitet på kolonin men våra små kissar håller ställningarna utan att behöva slåss.

Handlade på Moroten och hade tur som slapp regnet medans jag cyklade in till stan. Just nu så finns det tomater som är odlade av Magnusson i Staffanstorp. De är de godaste tomaterna jag någonsin ätit. Passade dessutom på att även titta in i Uma Bazaar, som ligger på Per Weijersgatan 9.

Historia
Uma Bazaar startades 2005 som ett Växtkraft Mål 3 projekt, med det dubbla syftet att stödja producenter i utvecklingsländer samtidigt som personer med långt utanförskap erbjöds en möjlighet att komma tillbaka in på arbetsmarknaden genom arbetsträning i butiken.

Idéen föddes efter möten med ett stort antal kooperativ på World Social Forum i Indien 2004. Idag erbjuder Uma Bazaar ett av Skånes bredaste utbud inom ekoreko-design.

Det är inte många affärer med ekologiska kläder och skor och utbudet är inte så stort men det har blivit mycket bättre på senare tid. Det är fortfarande betydligt mer damkläder än herrkläder. “Ekologiska” herrbyxor har alltid varit stora och fladdriga men nu har det ändrats som tur är. Många ekologiska kläder är dessutom även producerade rättvist vilket är minst lika viktigt. I dag hittade jag ett par chinos och ett par tygskor. Hade gärna velat hitta en kavaj också men det gick inte. I Köpenhamn finns det en affär ECO EGO som har stort utbud av ekologiska kläder och skor men även en del andra produkter som täcken, kuddar, textilier och “solcellsprodukter”. Har hittat en del i Köpenhamn men det känns lite onödigt att behöva åka till Köpenhamn bara för att handla kläder.

Hade varit kul om det kunde bli lite större utbud av ekologiska produkter men det förutsätter givetvis att fler handlar dessa. De vanliga klädkedjorna har ibland något enstaka plagg som är av ekologisk bomull emn det är undantagen. Produktionen är sällan rättvis. Fördelen med att det inte alltid finns “eko-reko”-kläder är givetvis att man inte köper så mycket och inte så ofta. Man får helt enkelt vänta tills det finns. Är det kris får det bli second hand.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>