måndag 12 april 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt : Minska stressen med en lövskog

Människor som bor nära en lövskog upplever sig mindre stressade. Det visar forskning från SLU.

Människor som bor nära en lövskog – eller brukar göra långa promenader i en skog upplever sig mindre stressade än andra. Det visar en ny studie från SLU där man frågat 3000 slumpvis utvalda personer i Skåne och Blekinge. De tillfrågade fick svara på frågor om sina rekreationsvanor och hur de upplevde sin stressnivå.

Enligt tidigare forskning vid SLU påverkar vistelse i miljöer med stora lövträd puls och blodtryck positivt. Den nya studien bekräftar detta, och visar på flera egenskaper hos lövskogen som underlättar återhämtning från stress. SLU menar att resultatet kan användas vid planering av tätorter.

Forskningen visar att tillgång till nära naturområden och till och med enstaka träd som syns genom ett fönster har en läkande förmåga. Enligt studier i Alnarp bör det vara max 50 – 300 meter till närmaste grönområde i boendemiljön, vid skolor och arbetsplatser och tillgång till parker i stadskärnorna. Tillgång till grön växtlighet och natur menar man är en grundförutsättning för att vi människor ska må bra.

Grön samhällsplanering vill skapa förutsättningar för goda och hållbara levnadsförhållanden såväl miljömässigt som socialt och hälsomässigt. Grön samhällsplanering syftar till att människor ska få vistas i hälsofrämjande, läkande och stressfria miljöer och inte utsättas för luftföroreningar, bullerstörningar skadliga radonhalter eller andra oacceptabla exponeringar.

Ett led i att göra samhället mer hållbart och hälsofrämjande är att bevara och utveckla grönområden så att gång- och cykelvägar integreras i miljön nära bostäder och affärscentra. Dagliga promenader eller cykelturer är som receptfria läkemedel för både människa och miljö! Med bra gångvägar kan ”vandrande skolbussar” skapas istället för att barnen körs till skolan med bil.

Den nya samhällsplaneringen talar också om vikten av grön växtlighet som tak- och fasadbeklädnad av såväl miljö- som hälsoskäl. Vi vet att träd och grönska, sänker temperaturen riktigt varma dagar och att liv därmed kan sparas – vi vet idag att värmeböljor medför ökad dödlighet framför allt hos äldre personer och att antalet värmeböljor kommer att öka genom den pågående klimatförändringen.

Balanseringsprincipen
När ingrepp måste ske i naturen ska den s.k. balanseringsprincipen användas. Detta innebär att alla ingrepp som görs i naturen och som påverkar miljö och hälsa negativt ska kompenseras med andra positiva insatser.
Det kan till exempel handla om att anlägga trädgårdar med odlings- eller kolonilotter i anslutning till bostadsområden eller att bygga in ”gröna element”, i form av bärbuskar, blommor och uteplatser där vi bor och se till att det finns utrymmen som inbjuder till spontan lek och idrott. Det kan också vara att bevara eller anlägga småvatten som är livsutrymmen för en mängd olika djur och växter. På det sättet behåller vi den biologiska mångfalden nära människan m.m.

Så visst behövs det mer grönt i samhället så även inom politiken och det kan det ju bli efter den 19 september.
Eller?

Läs rapport!

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/yngve/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>