lördag 6 december 2008 | Skriven av:

I dag var det “Climate Walks”. Manifestationer arrangerades runt om i världen, så även i Lund. Vi var ganska många men tyvärr saknades många. Det hela arrangerades av IM, Röda Korset i Lund, Naturskyddsföreningen i Skåne, Hållbart Universitet, Svalolorna, Svenska Afghanistankommittéen, Klotet, Lunds Fältbiologer, Svenska Kyrkan och KRISS, under parollen “Klimaträttvisa nu! – Krafttag i Poznan” och “Klimatsolidaritet – En grund för världsfred”.

Slogans under demonstrationen var “Ropen skalla – flygskatt till alla”, Dags att göra riuktigt ryck – Minska våra fotavtryck!”, “Gör jorden sund – Vi börjar i Lund”, “Det gäller våra liv, det gäller våra barn – Inga bilar i innerstan”.

Den bästa var en omskrivning av “Midnatt råder” till “Klimatkris råder temperaturen stiger, tempen stiger …”. Denna fanns inte utskriven så det tog lite tid innan den satt. Hade vi övat lite på Stortorget innan vi gick kunde vi kört den som men kanon.
Men det gick bra ändå.


Det var mycket folk ute på stan så det borde vara många som uppmärksammade det hela. Men det räcker tyvärr inte att bara lyssna och hålla med. Om man inte agerar blir det ingen förändring och förändring är det som behövs.

I Malmö var det tydligen mindre antal demonstranter än i Lund om man får lita på SDS. Dock uppmärksammade SDS det lite mer spektakulära med att man la sig på marken för att visa att klimatet skördar offer redan nu.
Hade ju varit trevligt om SDS hade uppmärksammat demonstrationen i Lund som klarade sig utan kravallpoliser t.o.m. helt utan uniformerade poliser.
Är inte klimatfrågan något som media vill skriva om?
Måste det till hot , kravaller och spektakulärt agerande för att det ska gå i tryck?

Lite senare …
SDS uppdaterade och skrev även lite om vad som hände i Lund.
Bättre sent än aldrig.

Träffar: 7

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
 1. Caesar skriver:

  Det verkar som om folk har tröttnat på “klimathotet” nu när de ser att det inte infinner sig.
  2008 ser ut att bli det kallaste året på 2000-talet, isarna i arktis växer till osv. Detta trots ökade koldioxidutsläpp och högre koldioxidkoncentrationer i atmosfären. Kanske dags att sätta sig ner och fundera på vad detta beror på?

 2. m skriver:

  hej!
  vad kul att så många slött upp i Lund, litte få i Malmö kan tyckas, men vi kämpa på ändå.
  die-in var riktigt lyckat och det var 25 pers som “dog” för miljön!

 3. Anonymous skriver:

  Vad kul det verkade vara!

  Jag haller verkligen med dig om det med lite utrymme i medier. Jag hittade bara info om demon pa skanskans hemsida, ingen annanstans.

  Jag är just nu i Poznan, men om jag inte hade varit hár hade jag självklart varit med pa demon! Man far inte tappa hoppet bara, jag vet att det finns manga viljor och krafter att arbeta inom miljö- och klimatfragor i Lund. Räkna med stort engagemang som snart ska synas i var stad!

 4. Yngve skriver:

  Caesar skrev: “Det verkar som om folk har tröttnat på “klimathotet” nu när de ser att det inte infinner sig.”

  Jag vet inte vad du får detta ifrån att klimathotet inte infinner sig. Det är väl ingen som sagt att Sverige skulle drabbas av extrema översvämningar 2008.
  Eller?

  Visserligen har det inte drabbat Sverige speciellt mycket men isarna smälter mer och mer. Att de fryser till då och då beror kanske på årstidsväxlingarna. Totalt över tid smälter isarna.

  Sedan kan man nog konstatera att vädret blivit mer extremt på många ställen i världen. Det finns många stormar och översvämningar som drabbat miljoner människor.

  Så visst finns det ett hot. Problemet är att många blundar för det och det utgör det största hotet.

 5. Yngve skriver:

  Anonym skrev : “Jag är just nu i Poznan, men om jag inte hade varit hár hade jag självklart varit med pa demon!

  Låter kul att vara på plats.
  Hur går det i Poznan?

  Är det ett toppmöte som vanligt där “vanliga människor” är utestängda?

 6. Caesar skriver:

  Jag förtydligar mig lite:
  2008 ser ut att GLOBALT bli det kallaste året på 2000-talet. Temperaturen har för övrigt en svag nedåtgående trend under “hela” 2000-talet.

  Naturligtvis smälter isarna på sommaren (då passar alla journalister och forskare på att åka dit och dokumentera de “förfärliga” iskalvningarna). Det är dock inte detta jag talar om. Om du jämför is-minima för 2007 och 2008 så ser du att det fanns ca 20% mer is i Arktis 2008.

  Visste du verkligen inte att isen i Arktis normalt smälter på sommaren och fryser på vintern?

  Att vädret har blivit mer extremt kan också diskuteras. Det har faktiskt inte blivit fler stormar utan färre de senaste åren. Däremot har de träffat bebyggda områden och ställt till med större skada.

  Jag skulle också vilja fråga dig hur du ställer dig till kärnkraften? Jag är absolut inte någon anhängare av kol- och oljekraftverk. De smutsar ner något oerhört, och vi hade tjänat mycket på att försöka ersätta dessa med kärnkraft istället. Håller du med mig?

 7. Yngve skriver:

  Caesar skrev:
  “Visste du verkligen inte att isen i Arktis normalt smälter på sommaren och fryser på vintern?”
  Jo visst vet jag att det är blir kallare under “vintern” och varmare under “sommaren”.
  En överväldigande majoriteten av forskarna hävdar att isarna smälter. Det finns tycker jag klara bevis för det.
  Det innebär ju inte att ett enskilt år kan bli kallt. Man måste se situationen över tid.

  Caesar skrev:
  Jag skulle också vilja fråga dig hur du ställer dig till kärnkraften? Jag är absolut inte någon anhängare av kol- och oljekraftverk. De smutsar ner något oerhört, och vi hade tjänat mycket på att försöka ersätta dessa med kärnkraft istället. Håller du med mig?
  För mig är kärnkraften inget bra alternativ. Det är inte förnyelsebart och har en hel del andra problem. Vid brytning och förvaring.
  Vi behöver energieffektivisera och gå över till förnyelsebara energikällor.
  Kärnkraften är farlig och heller inte helt pålitlig. Just nu står flera reaktorer stilla. Tur att det inte hann hända en olycka och tur att vi det inte är så kallt just nu.

Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>