måndag 23 november 2009 | Skriven av:

I dag regnade det. Usch så trist men dropparna behövs säkert. Började dagen med ett kort möte med kommunstyrelsens miljö- och hälsoutskott. Det var ett extra möte med endast ett ärende “Nya klimatmål för Lund”. Det stora beslutet gällde vilka %-mål som skulle sättas.
Förslaget från förvaltningen var:
• Utsläppen av växthusgaser i Lunds kommun ska minska med 50 procent till 2020 jämfört med 1990
• Utsläppen av växthusgaser i Lunds kommun ska minska med 85 procent till 2050 jämfört med 1990
Det fanns även ett alternativ till den andra att-satsen
• Utsläppen av växthusgaser i Lunds kommun ska minska till nära noll år 2050.

Miljöstrategiska enheten som förvaltningen kallas har gjort ett bra arbete. Bl a har man tagit fram ett dokument kallat Klimatbasutredning. I förvaltningsskrivelsen tog man upp “Det finns konkreta föreslagna åtgärder som jämfört med 1990 kan minska med utsläppen med 70 procent till 2020”. En problematik är att Lund växer. Utsläppen av CO2 har minskat om man räknar per capita men de totala utsläppen har ökat. Jag tyckte att ribban gott kunde höjas från 50 % till 60 procent som mål till 2020. Dessutom yrkade jag att det att vi skulle ta det andra målet “minska till nära noll år 2050”. Detta ger tydligare besked om vad som behöver ske.

Kvällen avslutades med möte inför kommunfullmäktige. Denna vecka blir det två kommunfullmäktige. Ett extra på onsdag som enbart ska behandla bordlagda ärenden och sedan det ordinarie kommunfullmäktige på torsdag.

Nu måste jag sova. Det gäller att orka med morgondagen med Maria Wetterstrands besök samt Mp Lunds dragning på Stadsbiblioteket i Atriumgården.

Träffar: 9

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>