torsdag 19 november 2009 | Skriven av:

Second Opinion skriver : Media tiger om direktiv för EU:s försöksdjur

Det nya djurförsöksdirektivet som är på gång angår tiotals miljoner djur i EU. Svenska regeringen driver på för en snabb och för djuren dålig lösning. Under tiden tiger svenska medier om detta viktiga direktiv.

Jordbruksministern lovade i början av året att djurskydd skulle vara en prioriterad fråga under EU-ordförandeskapet. Kanske för att media uppmärksammat dålig djurhållning inom flera områden. Men nu driver Sverige på för en snabb och för djuren dålig överenskommelse om djurförsöksdirektivet. Handlingskraft är något som Djurens Rätt i vanliga fall uppskattar men här visar det sig vara en för dålig uppgörelse som väntar djuren.

I förhandlingarna kring djurförsöksdirektivet har löftet om prioritering av djurskydd brutits. Djuren riskerar att få ett svagt direktiv för att Sverige vill pressa igenom förhandlingarna och få det klart under sitt ordförandeskap. De så kallade trilogförhandlingar som nu förs mellan ministerrådet, kommissionen och parlamentet är dessutom odemokratiska genom att de är hemliga. Svensk media tycks ointresserad.

Alliansregeringen och jordbruksministern sviker väljare och framförallt djuren. Regeringen driver en konservativ politik och vill hellre få ett snabbt beslut utan innehåll än ett bra beslut med innehåll.

Det finns förslag till klara försämringar genom att man minskat kraven på att använda alternativa metoder. Det har också blivit svårare för länder att gå före och ha ett bättre djurskydd än EU kraven.

En annan allvarlig försämring som tillkommit under förhandlingarna är att vissa försök i nuvarande förslag nu ska få göras efter ett ”tyst medgivande” från ansvarig myndighet, det vill säga att vissa typer av försök får göras utan någon etisk prövning av de enskilda försöken.

Detta är väldigt allvarligt och kommer att öka antal försöksdjur. Det förslag som regeringen driver skulle flytta tillbaka positionerna 30 år då Sverige började införa en mer restriktiv hållning när det gäller försöksdjur.

Läs mer på Second Opinion!

Träffar: 11

Kategori: djurrätt, etik
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>