fredag 4 september 2009 | Skriven av:

SkD skriver “Hälften av alla hem saknar brandvarnare”

Många fler hem än vad den officiella statistiken säger saknar fungerande brandvarnare. Det hävdar Per Widlund, förbundsdirektör på Räddningstjänst Syd.
– Jag skulle vilja säga att det saknas i hälften av hemmen, säger Per Widlund.
Enligt rekommendationerna från Brandskyddsföreningen ska varje våningsplan ha en brandvarnare. Stora enplansvillor kan behöva fler, eftersom varje varnare bara täcker ungefär 60 kvadratmeter.

Det finns många brandvarnare men inte tillräckligt många fungerar inte. Dessutom är de inte alltid placerade så att de varnar på bästa sätt.

Enligt den officiella statistiken finns brandvarnare i ungefär 90 procent av alla hem. Det kan låta som relativt betryggande siffror, men är det inte, menar Per Widlund.
– Det må vara hänt att man har en brandvarnare. Men hur många har en fungerande brandvarnare, säger han.
I Malmö har slumpvisa kontroller nyligen gjorts. Ungefär 450 bostäder, hyresrätter och bostadsrätter, kontrollerades.
Vad Per Widlund och hans kollegor fann var att sammanlagt omkring hälften av alla hemmen saknade fungerande brandvarnare.
– Det är en villfarelse att 90 procent har fungerande brandvarnare, säger han, och menar att någonting rejält måste göras i samhället.
– Räddningstjänsten måste på bred front kontrollera att medborgarna har brandvarnare. Uppenbarligen har vi inte lyckats med den lag om skydd mot olyckor som vi har.
dukanförhindraolyckan Statistiken beskriver tydligt hur viktigt brandvarnare är. I femtio procent av de brandrelaterade dödsfallen i Sverige har det saknats varnare, enligt Björn Albinson. Om det fanns en fungerande brandvarnare hos Staffanstorpsfamiljen är inte klargjort. Men insatsledaren som var först på plats hörde inget ljud inifrån huset.

Brandvarnare kan rädda liv och är ingen större investering. Det behövs mer informationsinsatser. Men det behövs mer än bara att sätta upp en brandvarnare. Det allra bästa är ju att brandvarnaren aldrig behöver avge sitt pipande ljud. Vi närmar oss den mörka årstiden och då kommer de levande ljusen fram och då ökar också bränderna.
Vi behöver allmänt ett mer förebyggande tänk när det gäller olyckor.
Det gäller t.ex. hur vi agerar i trafiken.
Hur fort kör vi, såväl bilister som cyklister?
Hur många använder cykelhjälm?
I vilket skick är vi när vi sätter oss i bilen, trötthet, alkoholhalt …?

Många gånger tänker vi inte på att olyckor drabbar oss själva.
Att tänka efter före är lönsamt!

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/yngve/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>