tisdag 29 juli 2008 | Skriven av:

SvD skriver : “Kulturhuvudstad – en risksatsning”

“Fem svenska städer storsatsar för att få titeln Europas kulturhuvudstad 2014. Men lokalt finns många kritiska röster. Redan ansökningsarbetet är kostsamt, och att stå värd för kulturhuvudstadsåret innebär utgifter på hundratals miljoner.

Tidigare har sju kommuner uttryckt intresse, men två av dem är nu ute ur leken. I Göteborg ledde politisk oenighet till att frågan om en kandidatur bordlades. Till slut konstaterade utredarna att det blivit för sent att få ihop en bra ansökan. I Kalmar föll visionen om en “kulturhuvudstadsregion” när länets övriga kommuner inte ville satsa.

Återstår gör Lund, Umeå, Uppsala, Norrköping och Gävle. Alla fem städerna har dragit igång stora satsningar, avsatt miljonbelopp och anställt personal för att ta fram en ansökan. Förhoppningarna är att ett år som kulturhuvudstad ska medföra ökad turism, medial uppmärksamhet, arbetstillfällen och ett lyft för det lokala kulturlivet.

Trots det är det bara Umeå och Gävle som uppnått politisk enighet kring satsningen. I Lund är centerpartiet och miljöpartiet emot att ansöka, och i Uppsalas kommunstyrelse röstade moderaternas Liv Hahne nej till stadens kandidatur.

I nuläget är det dessutom oklart om Norrköpings ansökan ens kommer att lämnas in. När kommunfullmäktige i juni fick se en budgetkalkyl för kulturhuvudstadsåret – 464 miljoner – tog moderaterna, centerpartiet, spi och folkpartiet tillbaka sitt stöd.”

Hittills är det ingen Kulturhuvudstadsförespråkare i Lund som vågat prata budget i klartext. Så länge man inte gör det lever frågan om “Lund som Kulturhuvudstad 2014”.

Den “stabila majoriteten” som fanns tidigare att Lund skulle ansöka är inte lika stabil när det gäller att genomföra Kulturhuvudstadsåret.
Om det funnit en stark majoritet skulle man givetvis ha fört fram hur mycket pengar man är beredd att satsa.

För vem vill man genomföra Kulturhuvudstadsåret?
Det verkar mest vara för alla som inte bor i Lund. Man vill som vanligt sätta Lund på kartan.
Man räknar med statsbidrag, sponsorer och intäkter från besökare.
Så länge kommunen inte visar hur mycket de satsar kommer inga sponsorer. Ska man dessutom få intäkter kan man ju undra vilka som kommer att kunna njuta av Kulturhuvudstadsåret.
Vem kommer att ha råd att konsumera kulturen?

Det är lite märkligt att alliansen fortfarande håller Kulturhuvudstadsfanan högt, visserligen utan att prata ekonomi. Vilket kommer att innebära att skattepengar används till ett Kulturhuvudstadsår som vänder sig till så många “icke Lundabor”.

Det sparas på det mesta så även inom Kultur- och Fritid i Lund men Kulturhuvudstad “vill” man bli.

Ansökan kommer upp i Kultur- och Fritidsnämnden i augusti, är det tänkt i alla fall och sedan ska kommunfullmäktige få frågan på sitt bord i september.

Vilka synpunkter kan man då ha på ansökan?

Ansökan ska sedan vara inlämnad senast den 31 oktober.

Träffar: 9

Kategori: ekonomi, kultur
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>