tisdag 8 juli 2008 | Skriven av:

Socialdemokraterna och Miljöpartiet lämnar gemensamt besked om FRA

Socialdemokraterna och miljöpartiet har i dag lämnat ett gemensamt besked om den borgerliga regeringens nyligen beslutade FRA-lag om signalspaning.

– Vårt entydiga besked är att FRA-lagen kommer att rivas upp om väljarna röstar fram en ny majoritet i riksdagen i 2010 års val. Vi vill ha en bred parlamentarisk utredning med uppgift att bedöma behovet av en lag utifrån hänsyn till integriteten, effektiviteten och proportionaliteten. Då gör vi det som Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg föreslagit, säger Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin och Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

– Så misskött är frågan av regeringen att vi nu behöver börja om från början med en bred och öppen lagstiftningsprocess med tid för insyn, påverkan och diskussion från de många samhällsaktörer som engagerar sig i frågan, såväl enskilda bloggare som organisationer, fortsätter Mona Sahlin och Maria Wetterstrand.

– Den lag som nu är beslutad är ett hot mot den personliga integriteten. Det är farligt om beslut inte diskuteras och motiveras i offentlig debatt. Det är farligt om ledarskapet inte tar till sig och förstår kritiken och oron. Då faller respekten för vårt demokratiska system, den politiska demokrati som allt detta i grunden handlar om. Då blir misstron som FRA-debatten skapat ett hot i sig mot säkerheten, avslutar Mona Sahlin och Maria Wetterstrand.

Vid beslutet i riksdagen i juni röstade socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet nej till den nya FRA-lagen.

Träffar: 5

Kategori: demokrati, IT, säkerhet
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>