måndag 16 mars 2009 | Skriven av:

I dag var det styrgruppsmöte för EMIL, Ekologisk Mat i Lunds kommun. Senaste resultaten visar att andelen ekologisk mat som Lunds kommun köper in är minst 25%.
Resultaten varierar inom kommunen .
De bästa förskolorna ligger kring 80% och de “sämsta” ligger kring 20%.

Miljšprogram 2006-2012Enligt LundaEko, Lunds kommuns miljömåls dokument, ska “Offentlig upphandling av ekologiska livsmedel. – Ekologiska livsmedel ska omfatta 40 procent av inköpen.” Detta mål ska vara uppnått senast 2012.

Ska man få bra resultat gäller det att man är med på banan på alla nivåer, inte bara i köket. Det behövs stöd från ledningen, lärarna i skolan och givetvis från politikerna.

Ska man kunna uppnå bra resultat är det inte bara pengar som behövs även om pengar underlättar. Det är viktigt med engagerad personal och att man tänker nytt när det gäller att skapa matsedlar. Man måste dessutom anpassa menyer efter säsongerna.

Inom vård och omsorg är det lite sämre men det har hänt en hel det senaste året.
Det finns dock en del mörka moln och det är besparingarna inom kommunen. Det finns indikationer att man vill klara av besparingarna med att inte köpa ekologiskt.

Ett annat problem med är när verksamhet drivs av en entreprenör. Hur ska Lunds kommuns målsättningar slå igenom även den verksamheten.
I Lund har vi t.ex. Carema och Attendo Care och hittills har de inte visat något intresse att köpa ekologiska livsmedel.
Det gäller att få in det i upphandlingsvillkoren annars är det kört.

Att %-satsen ökat i Lunds kommun beror mycket på att man har gjort centrala upphandlingar. Kan man komma upp i större kvantiteter så kan man också få ner priset.
Nuvarande avtal går ut i april 2010 så just nu pågor arbetet med ett nytt.

Ska vi klara målet till 2012 måste det till en vilja från alliansen. Det behövs stöd till den engagerade personalen som finns i Lunds kommun. Det behövs också åtgärder för att sprida kunskapen inom kommunen. Att köpa mer ekologiska livsmedel är en del i att göra Lund klimatvänligare.
Vi får se om alliansen kommer att prioritera frågan i kommande budgetprocess.
Det återstår att se!
emill

Träffar: 5

Kategori: klimat, livsmedel, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>