lördag 14 mars 2009 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “2000 forskare larmar världens beslutsfattare”

Många av de “värsta möjliga-scenarion” som presenterades av FN:s klimatpanel för två år sedan är verklighet redan idag. Världens beslutsfattare måste förstå att det är bråttom. Det är det viktigaste budskapet från den vetenskapliga klimatkonferensen i Köpenhamn som avslutades igår.
Igår avslutades det vetenskapliga klimatmötet i Köpenhamn där nära 2000 forskare från 80 länder deltagit. Syftet har varit att sammanställa resultaten från den senaste klimatforskningen inför FN:s stora klimatmöte i december.

På konferensen har man samlat den klimatforskning som genomförts sedan FN:s klimatpanel kom med sin alarmerande klimatrapport för två år sedan. På konferensen har man bland annat tagit upp risken för att havens cirkulation förändras av ett varmare klimat, vad som händer med vattenresurser och skogar då temperaturen höjs samt huruvida klimatet kan ”spåra ur” vid plötsliga förändringar.

På konferensen presenterades framförallt åtskilliga rapporter – dels om de effekter vi redan idag kan se – och dels de vi kan förvänta oss att se av klimatförändringen. En rapport visade till exempel hur klimatförändringar kan hota de tropiska regnskogarna i Amazonas. Då tropiska vindar och havsströmmar försvagas kan monsunen försenas och torrperioderna bli längre, vilket enligt studien kan få förödande konsekvenser för regnskogen. Forskare räknar med att den tropiska regnskogen i Amazonas kan minska med så mycket som 70 procent innan detta århundrade når sitt slut.

Rapport efter rapport visar allvaret på klimatproblematiken. Allt efter som rapporterna kommer så blir det inte bättre. Det blir allt mer bråttom att något måste hända. Därför är det allvarligt att inte ens rika länder gör så mycket. Sverige borde göra mera.
Det räcker inte att betala en löjligt låg klimatskatt när man flyger. Flygresorna måste minska, bilresorna måste minska.

Andelen som utgör förnyelsebar energi måste öka. Vindkraft och solkraft måste ersätta fossila energislag.

Ett av forskarnas tydligaste budskap till de globala beslutsfattare som ska träffas i Köpenhamn i höst är att de måste lyssna till larmen som finns idag. De kan inte vänta tills de fått fullständiga bevis på klimatförändringens konsekvenser. Då kommer det att vara för sent. Vi kan enligt forskarna redan idag ha överstigit ett antal viktiga brytpunkter i klimatutvecklingen. Många av de ”värsta möjliga-scenarion” som presenterades av FN:s klimatpanel för två år sedan sker redan idag.

När det blir FN konferens i Köpenhamn i december måste det ha hänt mycket.

Risken är att alliansen fortsätter prata och glömmer att agera.

Träffar: 5

Kategori: klimat, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>