onsdag 4 februari 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Tiotusentals kommunjobb försvinner”

Över 15 000 jobb riskerar att försvinna från kommuner och landsting de närmaste två åren när skatteintäkterna minskar.

Det framgår av en enkät som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) låtit göra. Uppsala kommun räknar med att 600–800 offentligt anställda får gå i år och nästa år. I Kungälv försvinner 100 tjänster, erfar SVT:s Aktuellt. Även inom landstingen är neddragningar att vänta.

Totalt räknar SKL med att 15 200 personer mister jobben om inte regeringen skjuter till mer pengar. För 2009 har SKL begärt tre miljarder kronor extra i statsbidrag för att undvika uppsägningar.
– För 2010 behöver vi ett tillskott på minst fem miljarder kronor, säger SKL:s ordförande Anders Knape (M) till SVT:s Aktuellt.

Situationen är allvarlig. Det behövs insatser för att rädda de offentliga jobben och inte i första hand för själva jobbens skull. Bara för att det är lågkonjunktur minskar inte behovet av skola, vård och omsorg.

Typiskt nog är alliansen beredd att stödja bankerna med miljardbelopp men är inte villig att se till att kommuner kan bibehålla en acceptabel nivå.
Ska så många personer sägas upp ökar belastningen på de som blir kvar och givetvis kommer verksamheten inom kommunerna att drabbas.

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/yngve/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>