måndag 19 januari 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Aktiv men stressfri livsstil motverkar demens”

Utåtriktade personer som tar saker med ro löper mindre risk att drabbas av demens än de som är inbundna och oroliga. Det visar en undersökning vid Karolinska institutet (KI) som publiceras 20 januari i vetenskapstidskriften Neurology.
Åldringsforskare Hui-Xin Wang vid har i sex år följt 506 personer, 75 år eller äldre, som inte hade demens när studien började. Hon har undersökt deras personlighet och livsstil. Dessutom har de gått igenom medicinska hälsokontroller.

Demens och ålderdom känns kanske avlägset för de flesta. Det skador nog inte att börja i tid. Det är känt sedan tidigare studier att stress och oro påverkar hjärnan så att demens lättare utvecklas.
De som var socialt isolerade men lugna och avspända hade 50 procents lägre risk att få demens än de som var socialt isolerade och hade lätt att oroa sig. På samma sätt halverades risken för dem som var utåtriktade och lugna jämfört med dem som var utåtriktade och lättstressade.

– Ärftlighet för demens kan inte påverkas men våra fynd visar att sjukdomen kan motverkas med en aktiv och avspänd livsstil.

I dagens stressiga och stressande samhälle så är det många som borde tänka över sin livsstil. Det är inte lätt men det går.
Det finns mycket att vinna.

Träffar: 12

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>