söndag 11 januari 2009 | Skriven av:

DN Skriver : “Svenska staten avgör Saabs öde”

Svenska staten har Saabs öde i sina händer. Det säger GM:s Europachef Carl-Peter Forster vid en pressträff med svenska journalister i Detroit på söndagen.

På frågan om ett ja eller nej om statligt stöd avgör Saabs framtid svarar han:

-Ja, så är det. Vi har nya produkter som vi måste betala verktygen för. De är klara till 60-70 procent, men de måste betalas under 2009 och 2010. Ovanpå på detta har vi utvecklingen av nya Saab 9-3. Det klarar vi inte på egen hand, säger han.

Förhandlingarna med den svenska regeringen beskriver han som öppna och fruktbara.

Varför ska svenska skattepengar rädda GM:s affärer?
GM har under många år gjort enorma vinster. Rimligen borde dessa finnas någonstans.

Det finns många andra hål att fylla med skattepengar. OM svenska staten ska gå in borde det vara med garantier att pengarna återbetals inom en snar framtid. Det finns många småindustrier som behöver stöd. Små industrier som är mer långsiktigt hållbara än stora kolosser som flyttar verksamheten till platser som ger de största vinsterna. Detta blir lönsamt eftersom de stora inte behöver ta alla kostnader. Ta bara exemplet med Saab:s köp av fabriken i Malmö. Priset var väl 1 kr och det dröjde något år sedan var det roliga över och fabriken las ner.

Att säga nej till stöd till GM innebär att det finns medel över till annat stöd. Det finns ingen naturlag som säger att det är just bilfabriker som ska finnas i Sverige. Det finns annat att satsa på som tillhör framtiden. Vindkraftverk, solcellsteknik, solfångarteknik, tågtillverkning …
Listan kan göras lång.

Satsa på ny modern och långsiktigt hållbar teknik.

Träffar: 7

Kategori: ekonomi, klimat, miljö
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>