måndag 31 december 2007 | Skriven av:

Tiden rinner iväg. Jag tycker inte det var så länge sedan det var nyårsafton senast. Antagligen går tiden fort för att man har skoj.

I alla fall var det väldigt länge sedan som jag hade långtråkigt. Jag kan fortfarande komma ihåg hur sakta tiden gick när det närmade sig julafton. Det var många år sedan men i alla fall.

Jag såg ett program om åldrande och det finns studier som visar att man åldras långsammare om man lever ett omväxlande och stimulerande liv. Det är alltså aldrig fel med lite överraskningar och sidospår.

Under året som gått har klimatfrågan äntlige fått fokus. Även om inte så mycket har gjorts för att verkligen möta hotet, så pratas det i alla fall om problematiken.

32 procent av stockholmarna vill höja trängselavgiften för att minska biltrafiken. Det är positivt. Ännu bättre hade det varit om inte alla pengarna som kommer in med hjälp av trängselavgifterna hade använts till vägprojekt. Det hade varit betydligt bättre för miljön om kollektivtrafiken hade fått merparten av pengarna.

Denna trängselavgift som Miljöpartiet ville införa och som alla var emot. Nu är den helt plötsligt bra. Det går åt rätt håll.

När det gäller transporter så hjälper det inte att bara göra dessa miljövänligare. Vi måste även minska antalet transporter. Det kommer nog om fokus bibehålls på klimatfrågan.

Förhoppningsvis kommmer fler att fundera över sin livsstil. Då gäller det inte bara att förändra när det gäller konsumtion.
Vi måste även ändra hur vi lever.
• Vad vi äter, mer ekologiskt och mer vegetariskt.
Veganism är inte bara fråga om djurrätt utan även en miljö- och rättvisefråga. Vi låter fattiga länder odla växtprotein som vi ger till våra djur.

• Hur vi rör på oss, mer naturlig motion och mindre bilåkande.

• Hur vi behandlar varandra.
När ska vi närma oss jämställdhet?
Jag lyssnade på Carin 21.30 i förra veckan. Det var två debattörer, en man och en kvinna. Båda såg problematiken endast från sin horisont vilket innebär att i stället för att samverka så bekämpar man varandra. Trots att båda troligen vill samma sak.
Många har sagt att jämställdhetsfrågan kommer att lösa sig med de nya generationerna. Tyvärr verkar det inte gå så bra. Det är fortfarande så att flickor tror att de ska laga mat och sköta hemmet och att pojkar tror att de ska fixa bilen, huset m.m.

Hur vi kommer åt dessa grundläggande attityder är en knäckfråga. Givetvis är pengar ett problem. Kvinnoyrken har lägre lönelägen än manliga. Män tjänar oftast mer än kvinnor på samma befattning.
Titta bara i regeringskansliet.

Jag hoppas att jämställdheten kommer att bli en prioriterad fråga. Jag ska i alla fall försöka prioritera den.

Klyftorna ökar i samhället. Lycka och framgång mäts oftast i SEK, dvs svenska kronor eller möjligen i dollar.

Jag hoppas att det blir mer samrabete än konkurrens under 2008. Massor med TV-program har tävlingar där man skall rösta ut deltagare så att det bara blir en kvar.
Det verkar som om samhället premierar några få. Alla vi andra som inte vinner ner och får hålla till godo med det som blir över.

För att få ett bra samhälle behöver dess invånare vara trygga. Drogmissbruk, provocerat våld, förstörelse, anlagda bränder har en orsak. Det är knappast något genetiskt.

Medinflytande på alla nivåer tror jag är ett bidrag till att skapa ett tryggt samhälle. kan man påverka sin vardag mår man också bättre. Vi kan inte förlita oss på en liten elit som skall tala om för oss vad vi behöver göra.

Jag hoppa satt 2008 kommer att bli ett med ökat engagemang för klimatfrågan, jämställdheten, demokratin och empatin.

GOTT NYTT ÅR!

Träffar: 48

Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>