tisdag 29 december 2015 | Skriven av:

Även om det satsas en del på att människan ska åka ut i rymden så har vi bara en planet. Ska vi kunna leva på den vi har så måste vi bli mer sams. Ska vi bli mer sams behöver vi minska klyftorna och så behöver vi satsa mer på fredliga lösningar än militära.
Det finns alldeles för många vapen i världen. Så kallat snabba lösningar löser inte ens problemet kortsiktigt men på lång sikt är det katastrofalt.

Det är givetvis inget lätt problem att lösa men mycket tyder på att krigföringen och störtandet av Saddamn Hussein har skapat en grogrund för IS. Det vi har gjort går ju inte att göra ogjort men vi kanske ska lära av det vi gjort.

Det finns inget självklart svar hur IS ska kunna bemötas. De bilder som de själva sprider ger ju inte någon känsla av att de är speciellt mottagliga för diskussion. Men det är inte bara IS som gjort hemska saker, vilket inte innebär att jag säger att IS är OK.

De flesta våldslösningar är problematiska och kräver oftast ännu mer våld för att hantera situationen.

Därför är det intressant att Italiens premiärminister Matteo Renzi ger nio miljarder kronor till kulturen de kommande två åren. Han säger att “Kriget mot terrorismen är ett krig om kultur”. När Italien stärker säkerheten stärker de samtidigt kulturen.

Det framgick i ett anförande som Italiens premiärminister gjorde på tisdagen.
“– Det som hände i Paris signalerar ett pågående krig mellan kulturer. De föreställer sig terror, vi svarar med kultur. De förstör statyer, vi älskar konst. De bränner böcker, vi är bibliotekens land”.

Renzi lovar 18 miljarder kronor extra till ”kulturkriget”. Varav hälften läggs på säkerhetspolitiska åtgärder och hälften på kultur. Det handlar om anslag till bland annat teatrar, museum och konserthallar. Pengarna kommer att fördelas mellan städer och landsbygd, samt städernas ytterområden. Kulturen kan vara ett bra medel för att hindra marginalisering av olika grupper, tror Italien.

Ska vi kunna hantera situationen behöver vi våga pröva “nytt”. Bästa sättet att minska IS är att minska rekryteringen till IS. Vi måste bygga upp förtroendet mellan oss individer på vårt enda jordklot så att vi inte tar till vapen.

Satsat mer på KULTUR och mindre på vapen.

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År!

Kategori: kultur, våld
Du kan följa inlägg och kommentarer med RSS 2.0 feed. Du kan lämna en kommentar, eller trackback från din egen hemsida.
Lämna en kommentar
Warning: Undefined variable $user_ID in /customers/7/8/c/vegania.se/httpd.www/yngve/wp-content/themes/YP/comments.php on line 75

XHTML: Du kan använda följande html-taggar:: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>