Inlägg den 28 januari 2012

lör
28
jan
2012
lördag, 28 januari, 2012 | Skriven av:

Min sambo, Anina har tagit över en ekologisk butik i Lund. Tidigare hette den Biogrönt och heter nu Tant Gurka. Allt i butiken är ekologiskt utom råsaft från slånbär och blåbär. Det finns också en hel del rättvisemärkta produkter. Vi försöker även köpa så lokalt som möjligt vilket inte alltid är så lätt. det finns inte så många avokadoodlingar i Skåne och om de fanns så kanske de inte skulle vara så klimatsmarta.

Det är roligt att stå i affären för det är så många medvetna kunder som tänker på vad de handlar och som har stort miljöintresse. Man kan även säga att många är finsmakare och vet precis vad de vill ha. Vilket är trevligt men gör det lite svårare att göra kunderna nöjda. Vill man ha sylt av ett visst märke som är slut hjälper det inte att det finns ett annat märke. Det är en konst att beställa rätt mängder och rätta varor. Sedan är köpmönstret inte sig likt från vecka till vecka. En vecka säljs apelsinerna slut på 1 dag nästa vecka säljs inte apelsinerna slut ens på tre dagar.
I denna vecka blev vi drabbade av en strejk i Italien så vi fick apelsiner från Grekland och Spaninen. Trots att de nya apelsinerna var jättegoda så var de många som inte köpte eftersom de inte var de vanliga sorterna från Italien. Förhoppningsvis är strejken slut nu så att de vanliga apelsinerna kommer i nästa vecka.

Det är en hel del att tänka på och allt går inte på räls. Vi har nu väntat på kortläsare i flera veckor. Allt skulle varit klart förra veckan. Tyvärr kostar det en del med att låta kunderna betala med kort men många kunder vill betala med kort så det är bara att gilla läget. Nu kör vi med iZettle så länge. Det är en app till iPhone som gör att man kan betala med kort. Det fungerar bra men tar lite längre tid.

Nu när vi fått snurr på själva butiken är det dags att satsa lite på marknadsföring. För det behövs fler kunder för att butiken ska runt. Det tar väl lite tid så det gäller att hålla ut …

lör
28
jan
2012
lördag, 28 januari, 2012 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Datorer för 140 miljoner slängs i onödan”

En halv miljon datorer slängs på soptippen varje år. Hälften av dessa hade kunnat återanvändas, hävdar företaget Inrego. – Miljöbesparingen är betydande, säger Henrik Nilsson på Inrego
Resultatet visar att majoriteten, 51 procent, av företagen och myndigheterna antingen skrotar datorerna eller lägger utrustningen i förråd. I offentlig sektor är siffran något lägre, 46 procent, medan börsbolagen är ännu mer skrotningsbenägna (64 procent).

Visst händer det att man blir frestad av att köpa nytt trots att det gamla fungerar. Vi har en tjock-TV som nu fungerar som en radio. I förra veckan kom och gick bilden. Jag trodde det berodde på att det var lite busväder ute men inte denna gången. Bildröret har gjort sitt. TV är arvegods från min sambos föräldrar och är cirka 15 år gammal. Vi har funderat några gånger på att köpa en ny men kommit överens om att vi väntar tills den gamla går sönder.
Frågan är om det kommer att vara möjligt att reparera TV:n. Att det blir dyrare än att köpa en ny är nog helt klart.
Frågan är hur mycket mindre energi en ny TV kommer att konsumera än vår gamla tjock-TV?

Tänkte jag oavsett skall undersöka om det går att reparera den gamla. Nu funderar vi på om vi överhuvudtaget ska köpa en TV. Vi får se.

Den här artikeln handlar ju inte om TV-apparater utan om datorer och det är ju lite annorlunda. Här finns det ju en koppling mellan mjukvara och hårdvara. Nya operativsystem kräver nya processorer. Vanligtvis behöver man inte nya operativsystem. Det tillkommer några finesser varje gång men behöver man dessa?

Inrego tar årligen in över 100 000 datorer och annan IT-utrustning och har en återanvändningsfrekvens på 91 procent. Vilket inte är så illa.

– Jag skulle uppskatta att minst hälften av den utrustning som skrotas totalt sett skulle kunna återanvändas och då räknar jag lågt. Miljöbesparingen jämfört med att köpa nya datorer är betydande, säger Henrik Nilsson.

Eftersom det är så många apparater blir summan av effekterna desto större. Man brukar säga att sopor eller avfall är något som inte har något värde och då borde ju inte datorutrustningar skrotas eftersom de ju har ett värde. Vi som konsumenter blir bara glada om vi blir av “apparaterna” när vi egentligen borde ta betalt för att någon skulle ta hand om dem och tjäna pengar på att fixa till och sälja vidare. Problemet är bara att det finns starka krafter för att just sälja nytt och att intala oss konsumenter att det gamla ska kasseras.

Som konsument kan man göra mycket men det gäller att stå på sig och fundera på konsekvenserna av sitt handlande. Sedan kan man ju hoppas att handeln och tillverkarna gör sitt.