Inlägg under » juni, 2011 «

tis
28
jun
2011
tisdag, 28 juni, 2011 | Skriven av:

I dagvar det sista regionfullmäktige innan sommaren. På dagordningen fanns bl a Delårsrapport 1. Intressant att en rapport kan tolkas så olika. Det kändes som att många inlägg var som vanligt och inte direkt kopplade till vad som stod i rapporten.
Allt är inte perfekt men sjukvårdsproduktionen har ökat och köerna är mindre. Det finns dock en del problem att ta tag i. Region Skåne är en stor arbetgivare med många anställda och med många olika enheter. Det finns också gamla traditioner och olika kulturer. Ordspråket att det är inte lätt att lära gamla hundar att sitta stämmer in ganska så bra.
Det har lagts ner mycket arbete på att minska vårdrelaterade infektioner och mycket har hänt men ändå kvarstår det en del att göra. Bara det att man inte ska ha långärmade kläder och undvika smycken etc är inte helt lätt att genomföra. Att sprita händerna innan man tar emot en patient verkar också vara lite svårt.

Just nu skrivs det mycket om akuten i Malmö. Ett stort problem är alla som söker sig till akuten inte behöver vara där. Kostnaden för ett besök på akuten är betydligt dyrare än ett besök på en vårdcentral. Det behövs en förändring i Skåningarnas beteende. Störst problem är det där det finns ett stort akutsjukhus. Saknar man nära tillgång till en akut så går man till vårdcentralen. Det finns mycket tyckande i vilka som kommer till akuten och vad de söker för. Det kommer att vara en viktig uppgift att möta detta på något sätt. Det behövs olika insatserna för att lätta på trycket på akutmottagningarna.
En del är att informera om sjukvårdsupplysningen och se till att sjukvårdsupplysningen fungerar bättre. Många av oss är inga storkonsumenter av sjukvår do ch det är ju jättebra men det innebär också att man inte alltid är insatt i var vårdcentralerna finns och vilka öppettider de har.

På regionfullmäktge fick vi en del information. Bl a fick vi en redovisning hur “Handbolls VM” hade gått och regionfullmäktiges ordförande fick ta emot en check på drygt 6 miljoner kronor. Vi fick även information om scouteventet i Rinkaby, Jamboree 2011.

Det blev också information om det senaste i DSB First-affären och dessutom ett extra regionstyrelsesammanträde under lunchen för att besluta om det resultat som förhandlats fram.

DSB First kommer inte att fortsätta köra Öresundstågen efter december 2011. Under hösten kommer DSBFirst successivt att lämna över ansvaret till Veolia Transport. Veolia kommer att köra Öresundstågen till årsskiftet 2013/2014, då en ny upphandling beräknas vara klar. Detta berättade Öresundstågs vd Gunnar Wulff och Region Skånes regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden Mats Persson (FP) vid en presskonferens i Malmö idag.

Detta innebär att trafiken kan fortsätta “som vanligt” tills en ny upphandling är genomför 2013/2014.

Dagen började 9.15 med gruppmöte och jag var inte hemma förrän vid 22-tiden. På kolonin rådde lugn och ro. Kissarna var ute och patrullerade i trädgården men kunde också snabbt lägga sig till ro och njuta av att bara finnas till.

I morgon blir det ännu en heldag med olika möten men då handlar det om kultur. Ska bl a träffa representanter för Moriskan, Riksteatern och så Regionala Tillväxtnämnden innan dagen är över …

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
sön
26
jun
2011
söndag, 26 juni, 2011 | Skriven av:

Brummis är rädd men minst dubbelt så stor som Ella. Han är ganska så kall. Han går mot Ella och även andra katter och spänner ögonen i dem sedan lägger han sig ner helt obekymrat. Tittar lite slött omkring sig. Oftast fungerar det men ibland hinner han inte med utan rusar in i tryggheten.

Skulle behöva en GPS per katt för att ta reda på var de håller hus. Vi vet att Sickan, den lilla honan, passerar en grannes koloni, hoppar över staketet ut i gången och in i en annan koloni. Ska gå dit i dag och kolla vem som har den så att den lilla Sickan inte ställer till besvär.

Alex och Brummis vet vi vart de tar vägen. De försvinner in i växtligheten och är sedan borta. Brummis ligger nog under under något hus eftersom han är lite smutsig och luktar instängt när han ibland kommer tillbaka.

De verkar i alla fall ha det bra trots Ella-problematiken …

Kategori: katter, koloni  | Skriv en kommentar
sön
26
jun
2011
söndag, 26 juni, 2011 | Skriven av:

Nu pågår en kamp om kolonin. Dels är det en kamp mellan mamma Ella och avkommorna Alex, Brummis och Sickan. Men som inte det räckte så kommer det ett antal andra katter på besök och tycker att vår koloni utgör en trevlig boplats.

Som sagt främst är det mamma Ella som vill ta kommandot över kolonin. Hon har det inte helt lätt men hon har viss koll.

“Våra” små kissar är lite rädda och har som tur är kolonistugan som trygghet. Ibland kommer de med en farlig fart. Ännu är det bara fräs som inträffat inget klös och inga bett.

Tillsammans är de tre lite tuffare och kan då jaga iväg Ella. På kvällen när det är läggdags så sitter Ella utanför och vill även hon komma in. Hon vågar komma in i huset och äta men skulle säkert få panik om vi stängde dörren om henne.

Så det blir en del jamande på kvällen men det går snabbt över och nattlägren intas inom rimlig tid. Nätterna är lugna och de tvingar sig upp när vi stiger upp och vill först ut och sedan kan de komma tillbaka och tvinga i sig lite torrfoder.

I Lund har torrfodret varit helt OK. Det har konsumerats utan större klagomål. Här på kolonin så är de inte lika intresserade. De vänjer sig lätt och eftersom de fick blötfoder när vi flyttade hit och kissarna inte åt alls så har de nu fått nya vanor. Dock är det torrfoder som gäller som huvudmål men på kvällen får de blötfoder som belöning att de kommer in och det har fungerat väl hittills.

Kategori: katter, koloni  | Skriv en kommentar
lör
18
jun
2011
lördag, 18 juni, 2011 | Skriven av:

Så var det lördag och en ledig sådan. Passade på att sova lite extra. Satt ute en stund på morgonen men fick gå in när det började regna. Hann knappt in innan det hade slutat regna. Vädret har varit omväxlande hela dagen.

Katterna håller sig hemma speciellt när vi är hemma. De vill vara ute men de har inga problem att gå in i stugan och lägga sig en stund. Självklart vill de som vi bestämma när de ska vara ute eller inne. Det är en hel del kattaktivitet på kolonin men våra små kissar håller ställningarna utan att behöva slåss.

Handlade på Moroten och hade tur som slapp regnet medans jag cyklade in till stan. Just nu så finns det tomater som är odlade av Magnusson i Staffanstorp. De är de godaste tomaterna jag någonsin ätit. Passade dessutom på att även titta in i Uma Bazaar, som ligger på Per Weijersgatan 9.

Historia
Uma Bazaar startades 2005 som ett Växtkraft Mål 3 projekt, med det dubbla syftet att stödja producenter i utvecklingsländer samtidigt som personer med långt utanförskap erbjöds en möjlighet att komma tillbaka in på arbetsmarknaden genom arbetsträning i butiken.

Idéen föddes efter möten med ett stort antal kooperativ på World Social Forum i Indien 2004. Idag erbjuder Uma Bazaar ett av Skånes bredaste utbud inom ekoreko-design.

Det är inte många affärer med ekologiska kläder och skor och utbudet är inte så stort men det har blivit mycket bättre på senare tid. Det är fortfarande betydligt mer damkläder än herrkläder. “Ekologiska” herrbyxor har alltid varit stora och fladdriga men nu har det ändrats som tur är. Många ekologiska kläder är dessutom även producerade rättvist vilket är minst lika viktigt. I dag hittade jag ett par chinos och ett par tygskor. Hade gärna velat hitta en kavaj också men det gick inte. I Köpenhamn finns det en affär ECO EGO som har stort utbud av ekologiska kläder och skor men även en del andra produkter som täcken, kuddar, textilier och “solcellsprodukter”. Har hittat en del i Köpenhamn men det känns lite onödigt att behöva åka till Köpenhamn bara för att handla kläder.

Hade varit kul om det kunde bli lite större utbud av ekologiska produkter men det förutsätter givetvis att fler handlar dessa. De vanliga klädkedjorna har ibland något enstaka plagg som är av ekologisk bomull emn det är undantagen. Produktionen är sällan rättvis. Fördelen med att det inte alltid finns “eko-reko”-kläder är givetvis att man inte köper så mycket och inte så ofta. Man får helt enkelt vänta tills det finns. Är det kris får det bli second hand.

tor
16
jun
2011
torsdag, 16 juni, 2011 | Skriven av:

I dag avslutades den nationella folkbildningskonferensen som hade som tema “A WORLD WORTH LIVING IN”. Den avslutades med en panelsamtal kring “Folkbildningens vägval och vilja för en hållbar värld”. I panelen ingick Ann-Britt Åsebol moderat riksdagsledamot, Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö, Annika Nilsson ordförande Folkbildningsförbundet, Kent Johansson ordförande i RIO och Gustav Fridolin och så lilla jag. ttDet är första gången jag varit i samma panel som Gustav och han var som vanligt väldigt duktig. Miljöpartiet gjorde ett bra val när Gustav blev språkrör.

Det blev ett samtal där folkbildning lovordades av alla. På ett sätt var det lite tråkigt men samtidigt var det kanske bra att det positiva lyftes fram. Jag vet inte om de som lyssnade blev mycket klokare. Det var roligt att få vara med i alla fall.

Roligt att se det engagemang som fanns bland deltagarna och att det var så många länder som var representerade. Alla verkade nöjda med konferensen och många tackade för festmåltiden i tisdags. De tyckte den var delikat och en del sa att den var bättre än den som Malmö bjöd på.

Tidigare har två svenska ord blivit internationella, smorgasbord och ombudsman. Nu verkar det som folkbildning kan tillföras den listan. Roligt att Sverige kan bidra med vårt sätt att jobba. Folkbildning och demokrati hör ihop.

Innan panelsamtalet lyssnade vi till tre spanare som hade haft som uppgift att rapportera hur de hade uppfattat konferensen. Den yngste av spanarna tog upp en aspekt som de flesta organisationer har problem med. Man pratar om vikten av den unga generationen och man visar upp den men de får inte komma till tals. Därför kan man sträcka på sig lite för så tycker inte jag att det är i Miljöpartiet. I alla fall är vi mycket bättre på att låta alla komma till tals.

Ni som inte lyssnade på riksdagens partiledardebatt bör göra det. I alla fall borde ni lyssna till den del där Gustav var huvudnummer. jag tycker han var kanon. Han hanterade Reinfeldt, Björklund och Olofsson speciellt bra sätt. Roligt att vara Miljöpartist.

Länk till SVT Play!

Nu är det dags för lite mingel när Moriskan har inflyttningsfest.

tis
14
jun
2011
tisdag, 14 juni, 2011 | Skriven av:

Första stopp i dag var KEFU-dagen som ägde rum på Sparta. Auditoriet väcker upp gamla minnen från min LTH-tid. Auditoriet är dock helt annorlund mer bekvämt och konferensvänligt. Temat detta är var “Upplevelsedrömmar – om det offentligas roller i upplevelseindustrin”. Första föreläsaren var Rolf Jensen, bl.a. författare till The Dream society och fd Vd för danska Framtidsinstitutet samt grundare av Dream Company A/S. han pratade om “Upplevelsesamhället – ryms alla framtidsdrömmar där?”.

Peter Aronsson, professor i historia vid Växjö universitet och i Historiebruk och kulturarv vid Linköpings universitet pratade om “Gamla och nya attraktioner – skånska utmaningar”.

Emelie Nilsson, projektledare, Kristianstad kommun berättade om ett jätteevent som kommer att äga rum i Skåne nämligen “Världsscoutjamboree 2011 – större än de Olympiska spelen”. Totalt kommer det att vara 80 000 besökare, 38 000 scouter från 150 länder och ca 40 000 andra besökare. Världsscoutjamboreen kommer att vara Skånes fjärde största stad som byggs upp för att bara vara i 12 dagar.

Sedan pratades det “Film i Ystad” och Wallanderfeber, men det är inte bara Wallanderfilmer som produceras i Ystad. Intressant att det kan bli så mycket bieffekter av “filmproducerandet”.

Tyvärr missade jag slutet på konferensen för att jag skulle hinna till nästa event nämligen Folkbildningskonferensen på Europaporten i Malmö. I år är det första gången som det är en nationell och en internationell konferens samtidigt. Totalt kommer det att vara 800 deltagare från ett 100-tal länder. I dag var det invigning och fest.
Invigningstalare var jämställdhets- och biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni som talade om “Folkhälsa, hållbar utveckling och global rättvisa – folkbildningens roll”. Intressant att Nyamko gjorde ner KD:s vårdnadsbidrag. Hon fick en fråga angående en rapport som visar att flickor är de stora förlorarna när vårdnadsbidrag införs. Hon svarade att “det behövde man inte utredning för att fastslå”.

Jag fick den stora äran att introducera Skånes Dansteaters tolkning av konferensens tema “A WORLD WORTH LIVING IN”. Trots kort förberedelsearbete gjorde de 4 dansarna en mycket fin insats.

Kvällen avslutades med fest, mat och vin. Det var Region Skåne som bjöd på middagen. Det var många internationella deltagare som lovordade Sverige när det gällde folkbildning och hur bra vi var på att nätverka. I år var det extra många deltagare och beror nog mycket på att konferensen äger rum i Sverige.

Tyvärr hörde jag också många historier där fattiga länder inte kunde komma till Sverige för att de inte kunde få ett visa. För att få ett visa måste de åka till ett annat land för ansöka vilket kostar mycket pengar.

Eftersom konferensen höll till på Europaporten var det nära hem för en gångs skull.

Nu är det dags att läsa på inför morgondagens beredning i VPU/B. Tyvärr kom inte några handlingar förrän idag så kvällen är räddad.

Kategori: kultur  | Skriv en kommentar
mån
13
jun
2011
måndag, 13 juni, 2011 | Skriven av:

Nu är alla tre inne och efter kvällsmat och aftontoalett ligger de nu på sina platser och sover. Brummis som har lång fin päls brukar ha med sig en del skräp och växtdelar med sig in. Speciellt torkade blommor från förgätmigej som är som kardborrar. I kväll hade han dessutom med sig en liten mördarsnigel. Undrar hur det känns när Brummis ska slicka sig där mördarsnigeln har lämnat sekret efter sig?
Jag borstade Brummis päls noga så förhoppningsvis blev det inget kvar annars kan man bara lida med honom …

Kategori: katter, koloni  | Skriv en kommentar
sön
12
jun
2011
söndag, 12 juni, 2011 | Skriven av:

Inga katter syns till. De borde vara lite hungriga nu men de tycker väl det är mer spännande att smyga i trädgården än att äta. Brummis brukar annars prioritera ätandet över allting annat.

Tidigare i dag så har de börjat intressera sig för fåglarna. De tittar intresserat på fåglarna men blir lite rädda när de höjer sitt kvittrande. Ännu så länge har vi inte hittat några fjädrar som tyder på lyckad jakt men den dagen kommer nog även om vi försöker ha samtal med kissarna att de inte ska jaga fåglarna utan bara njuta av deras kvittrande.

Nu borde de komma hem för nu är det läggdags …

Kategori: katter, koloni  | Skriv en kommentar
sön
12
jun
2011
söndag, 12 juni, 2011 | Skriven av:

I år är det extra gott om fästingar. Katterna har fått flera stycken och flest har kattmamman Ella fått. Det är inte helt lätt att få bort fästingarna. Tyvärr irriterar de katterna så att det blir stora fläckar där pälsen är borta och ibland blir det t o m sår.
Ella som låter sig klappas om man är försiktig lät sig behandlas i kombination med lite torrfoder. Denna gång plockade jag bort 4 stora fästingar. Jag lyckades med att få med hela kroppen så de levde när jag la dem på ett vitt kuvert. Då upptäckte vi att det fanns en del små fästingar som satt på de stora “fästingkropparna”.

Det har jag aldrig sett tidigare. Ella verkade bli lite extra glad och kelen när hon blev befriad från sina utsugare.

Våra tre små kissar har alla fått några fästingar men inte så många som Ella har fått. Det är lite lättare att hantera småkissarna eftersom man kan hålla fast dem.

Den fästingbortagare som jag hittills tycker fungerar bäst är “Fästingpennan Trix” och som bl a säljs på Apoteket. Det gäller bara att få bort all päls innan man lägger öglan om fästingen. Sedan snurrar jag lätt och drar mycket försiktigt tills fästingen släpper. Ibland kommer inte huvudet med men många gånger fungerar det som det ska.

Kissarna stortrivs nu och har åter börjat äta. De första dagarna åt de nästan ingenting. Trots att de gillade att komma till kolonin så blev de störda av miljöombytet.

Nu sover de lugnare och är alla redo att gå ut när vi stiger upp på morgonen. De äter till och med lite torrfoder innan de sticker ut. Ju mer tiden går desto mer tid är de på sin koloni. Någon dag försvann Brummis och Alex och kom inte hem förrän efter midnatt. De har lärt sig att jama när de vill in vilket är mycket praktiskt. Det var lite oroligt i början när de försvann och inte kom hem förrän på kvällen men nu är det som sagt lugnare. De lever upp när det börjar mörkna då är de pigga och vill ut på äventyr. Vi vill helst att de sover hemma på natten. Det finns många katter i området och man vet inte vad som kan hända med våra små liv. Visserligen är Brummis stor men han har aldrig slagits med någon annan katt. Dessutom är lilla Sickan så liten och späd.

Det finns en del katter här i området som är lite ärrade så det kan nog gå hett till. De klarar sig nog men det är lugnast att det sover inne. Dessutom verkar de tycka det är skönt att inta sina egna små sovplaster när vi går och lägger oss. De jamar inte och vill ut så det är ett gott tecken att det vill sova inne …

Kategori: katter, koloni  | Skriv en kommentar
fre
10
jun
2011
fredag, 10 juni, 2011 | Skriven av:

Fredagen ägnades åt sista sammanträdet med regionens kulturnämnd innan sommaren. Platsen var Kulturen i Lund vilket passade väldigt bra eftersom detta sammanträdets informationsdel handlade just om Kulturarv och livsmiljö. Det informerades om Uppåkra Arkeologiska Center. Det händer mycket spännande i Uppåkra som kan följas via en applikation i din smartphone. Dessutom pågår planeringen för att skapa en stor spännande besöksattraktion och ett öppet science center. Uppåkra är Skandinaviens största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning, befolkad under mer än tusen år, från 100-talet f.kr. till 1000-talet e.kr. Järnåldersstaden, vilken fungerade som ett regionalt kommersiellt, politiskt och religiöst maktcentrum, inspirerar och fascinerar idag både allmänhet och en internationell forskarkår över hela världen. Tanken är att det ska vara invigning 2017 vilket låter som om det är gott om tid men det är mycket som måste hända innan allt är klart.

Vill man se lite av vad man funnit så kan jag rekomendera ett besök på LUM, Lunds Universitets Historiska Museum. LUM ligger centralt i Lund och de flesta Lundabor och Lundabesökare har passerat byggnaden utan att känna till dess intressanta innehåll.

Efter Uppåkrainformationen blev det så en chans för våra tre regionala museer att presentera sig, Regionmuseet Kristianstad, Malmö Museer och Kulturen i Lund. Ensamma utgör de imponerande museer men tillsammans än mer imponerande. Som så mycket annat finns det mycket att beskåda och ta del av i Skåne men många Skåningar och besökare känner inte till allt som finns. Kanske är det så att det är svårt att se skogen för träden.

Sista informationspunkten handlade om Kultur & Hälsa. Här händer det också mycket. Under lång tid har det kommit fram mer och mer studier som visar på kulttill urens positiva inverkan på vårt välbefinnande. Vi fick också ett besök av en Clownronden. Clownronden är en grupp sjukhusclowner som består av professionella artister som är specialutbildade för att arbeta med sjuka och funktionsnedsatta barn och ungdomar. Varje vecka besöker Clownronden barnklinikerna i Malmö, Helsingborg, Kristianstad och Ystad.

Efter en god lunch på Kulturkrogen så var det då dags för själva sammanträdet. Dagordningen bestod av 6 beslutsärenden. I det första ärendet delade vi ut 1 000 000 kr i form av 10 konststipendier á 100 000 kr. Totalt kom det in 222 ansökningar, 134 kvinnor och 88 män. Tanken med stipendierna är att ge utrymme för några att utveckla sitt konstnärskap och därmed utveckla konstsektorn i Skåne.

Stipendierna har kunnat sökas av bildkonstnärer med högre konstnärlig utbildning alternativt dokumenterad konstnärlig praktik och yrkesverksamhet, om de är äldre än 27 år och bosatta och verksamma i Skåne. Vid bedömningen har hänsyn tagits till ålder, genrer, konstnärlig kvalitet, den konstnärliga verksamhetens omfattning och tidigare stipendier. Det har också varit ett krav att stipendierna ska fördelas jämnt mellan könen.

Beslutsärende 2 handlade om “Regionalt kulturpedagogiskt uppdrag till Drömmarnas Hus”.

Drömmarnas Hus ska
• med barn och unga som målgrupp, och med kulturen som verktyg, fördjupa och utveckla det kreativa kulturpedagogiska arbetet i skolan
• producera föreställningar för, med och av unga i samarbete med professionella kulturarbetare
• utveckla samverkan med regionens kommuner, regionala och lokala institutioner samt andra aktörer inom hela kulturområdet
• främja etnisk och kulturell mångfald, jämställdhet samt tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning
• främja internationellt utbyte och samarbete inom området estetiska lärprocesser

Nästa ärende där anslogs 1 000 000 till ett “Visualiseringsprojekt inom kulturarvsområdet”. Det pågår en snabb teknisk utveckling även inom kulturarvs- och kulturmiljösektorn. Kulturnämnden har som mål att ge fördjupade upplevelser och göra det möjligt för fler att ta del av detta. Det behövs en samlad strategi och en samverkan med kommunerna för att detta ska vara möjligt.

Nämnden beslutade även att ge kulturchefen i uppdrag att ta fram en kulturarvsstrategi. Denna kommer att tas fram i samverkan med Länsstyrelsen och Riksantikarieämbet och i samråd med Landsantikvarien i Skåne. Tanken är att strategin ska vara klar för beslut i juni 2012.

Nämnden godkände den redovisning av statligt bidrag under 2010 som ska gå till Statens Kulturråd. De två sista ärendena handlade om pengar och mål. Delårsrapporten godkändes och där tyder allt på nämnden kommer att hålla sin budget vilket givetvis är tillfredsstäallande. Sista ärendet var en rapportpunkt angående budget 2012 och de planeringsdirektiv som nu är tagna av regionstyrelsen.

Efter dessa punkter togs ett ärende upp som är så hemligt att jag inte kan skriva något om det men det kommer att skrivas om det i höst.

Det var en dag full med kultur i alla bemärkelser i fin kulturmiljö. Att solen sken gjorde ju inte saken sämre.

Kategori: kultur  | Skriv en kommentar
tor
9
jun
2011
torsdag, 09 juni, 2011 | Skriven av:

Allt har gått bra med att flytta katterna till kolonin där de föddes. Katterna fick vara inne några dagar innan vi släppte ut dem, i full frihet, för att de skulle hitta tryggheten i huset och verandan. Hittills så rusar de in på verandan och ibland in i huset och under sängen, när det kommer något “hotande”. Under sängen verkar vara tryggaste platsen de vet.

Vi får en del besök av andra katter. Mamman till kissarna är ofta här och det går bra, inga slagsmål bara ett litet lätt fräs från mamman när någon av ungarna kommer lite för nära. Vi får även besök av en okastrerad hane, kallad prästen, för att han har en vit prästkrage. Han får vara på kolonin bara han inte går in på verandan för motas han bort av våra tre små kissar. Brummis är inte så liten längre och verkar inge respekt utan att han tar till klorna. Det räcker att han går emot den främmande katten och då väljer inkräktaren att backa.

Allt eftersom dagarna går blir de allt mer hemtama. I dag såg vi dem hoppa över vår staket och in på grannens tomt på andra sidan gången. De har inga som helst problem med att hoppa upp på grindstolpen. Tyvärr missade jag en kanonbild där Brummis satt så stolt och vacker på den ena grindstolpen. Nu gäller det att våra små liv inte invaderar de andra kolonierna utan håller sig på sin egen koloni. OK att besöka andra när ägarna inte är hemma annars kan det nog bli lite klagomål. Visserligen är kissarna så gulliga och söta men alla tycker nog inte det. Det är bara att hålla tummarna.

Skönt att se kissarna smyga runt i trädgården. Just nu är de på vift någonstans. Förra året var det annorlunda då gick de in i huset och la sig innan vi gick till sängs. Nu är de ute så länge de kan.

Kategori: katter, koloni  | Skriv en kommentar
tor
9
jun
2011
torsdag, 09 juni, 2011 | Skriven av:

I dag hade jag förmånen av att vara med på en Tankesmedja/Dialogkonferens med temat “Om mångfalden som en resurs i det konstnärliga arbetet”. Det hela arrangerades av KulturKraft Syd, “En plattform för kompetensutveckling och samverkan inom kultursektorn i Skåne och Blekinge”.

Vi var 20 personer som träffades och jag var den ende politikern. Övriga var aktiva inom olika konstarter och på olika sätt.

I dagens samhälle är det många krafter som vill likrikta allt. För att passa in ska man följa vissa normer. Det mesta som är annorlunda känns för många lite hotfullt. Det räcker att man är vegan så är man lite annorlunda och en del känner sig provocerade av detta. Nu vill jag inte alls jämföra att vara vegan med att vara invandrare eller att vara homosexuell mm. Jag har själv valt att vara vegan så det innebär är en stor skillnad, men man blir lite utanför ibland.

Det pratas mycket om mångfald men det har inte hänt så mycket som det borde. I Malmö med hög andel med invandrarbakgrund och en ung befolkning så återspeglas inte detta i kulturlivet.

Det är viktigt att ha en dialog och att kunna diskutera med lite mera djup. Det blev många mycket intressanta diskussioner och berättelser. Vi var inte alla överens om allt men givetvis fanns det ett stort engagemang kring konst och kultur.

Min uppgift som politiker är inte att avgöra vad som är bra eller dålig kultur/konst utan att se till att det finns möjligheter till att kulturen kan utvecklas. Region Skåne har tagit en kulturplan som på ett övergripande sätt styr regionens kulturpolitik men eftersom resurserna är begränsade behövs det ändå att politiken prioriterar.

Mångfald är på många sätt utvecklande. Mångfald är en styrka om man vill utvecklas. Är man 100% nöjd med tillvaron ska man inte ändra på något. Problemet är bara det att om omvärlden ändras och så kommer problemen som ett brev på posten. Mångfald ses som ett problem i stället för en möjlighet.

Tyvärr är dagens samhälle allt för likriktande. Skolan stöper eleverna att passa på en framtida arbetsmarknad. En arbetsmarknad som man inte vet så mycket om. Skolan borde mer utgå ifrån varje elevs möjligheter och intresse. Skolan ska ge eleverna verktyg för att kunna vara en del i samhället. Man ska inte vara rädd för att elever ifrågasätter lika lite som man ska vara rädd för att konstnärer ifrågasätter.

Det blev en del diskussioner kring den fria kulturen och institutioner. Denna diskussion är inte helt lätt. Vad innebär det att vara fri? Kan man ta emot bidrag och ändå var fri?
När blir man en institution?

Det behövs en mångfald på alla sätt i kulturen och i livet. En stor utmaning för min egen del är att jobba för att politiken fördelar resurserna på ett sätt som på lång sikt ger mest kultur för pengarna.

Jag vill också jobba för att kulturen kommer in mer i vardagen. Det finns mycket att göra inom kultur och hälsa och skolan kan bli bättre på att använda sig av kultur.

Det var en mycket trevlig dag som jag hoppa får en fortsättning. Jag fick träffa många nya intressanta människor och jag fick möjlighet att fylla ut min kalender med nya möten.

Nu sitter jag, tillsammans med tre små lyckliga katter, i trädgården på vår koloni och skriver på min blogg. Bloggandet har legat nere ett tag eftersom det tar en del tid och den tiden har jag lagt på annat. Nu har jag lite mer kontroll på tillvaron så förhoppningsvis ska jag kunna blogga lite oftare.

I morgon är det sammanträde med kulturnämnden. Denna gång sammanträder vi på Kulturen i Lund. Sammanträdet börjar med en information med tema kulturarv.