Inlägg under » april, 2011 «

ons
27
apr
2011
onsdag, 27 april, 2011 | Skriven av:

Helt fantastiskt. I dag behövde jag inte åka tåg alls. Jag kunde gå till mitt första möte och solen sken och en tunn tröja var tillräckligt varm. Det var precis vad jag behövde i dag. Det var presidieberedning med VårdProduktionsUtskott/Beredning (VPU/B). VPU/B är ett ett utskott/beredning under regionstyrelsen. Regionstyrelsen har delegerat en del frågor till oss och då är vi utskott och tar beslut. I övriga frågor är vi bara en beredning. Vilket betyder att resultatet av vår beredning kommer upp till regionstyrelsen för beslut. Det låter lite krångligt men är inte så konstigt om man håller tungan rätt i mun. Vilket tyvärr inte alltid har hänt men det ska nog ordna sig när vi får lite rutin i hanteringen.

Presidieberedningen tog inte så lång tid denna gången så jag hann med att gå till Mp Kansliet och jobba lite. Hade hoppats att få lite resor bokade men det smög sig. Det får bli under morgondagen. Måste få lite information angående Almedalsprogrammet. Kommer Öresundskommitten att ha ett kulturevent på fredagen? I så fall fär jag väl stanna och åka hem på lördagen. Annars blir det hemresa under fredagen.
Tänker åka tåg och färja till Almedalen vilket gör det lite krångligare men borde vara lika enkelt som att boka en flygbiljett. Man kan tydligen flyga från Ängelholm till Visby men det finns det ingen anledning att göra om man kan åka tåg och färja.

I morgon är det styrelsemöte med Mp Skåne men innan dess blir det en workshop med fokus på Ungas delaktighet. Den arrangeras av Region Skåne i samarbete med Kommunförbundet Skåne, Länsstyrelsen och Nätverk Social Ekonomi Skåne.
Så i morgon blir det att åka tåg igen. Det kommer att bli en lång men spännande dag.

Förhoppningsvis hinner jag reda ut en del inför fredagens möten under morgondagen, då jag bl a ska träffa Malmös kulturnämnds presidium. Efter detta möte blir det ett möte om sjukvård. Förhoppningen är att hinna till Stortorget i Lund kl. 17.00 för då ska det bli “Dansshow – Break a Leg“.

Sedan är det helg igen …

tis
26
apr
2011
tisdag, 26 april, 2011 | Skriven av:

Det var skönt med en lång påskhelg. Vädret var fantastiskt. Så i dag var det åter dags för vardagslivet.
I dag träffades presidierna i regionens kulturnämnd och Helsingborgs kulturnämnd. Samverkansmodellen innebär många möten. Det finns mycket att diskutera. Helsingborg har precis beslutat ändra sin organisation och lagt sina kulturbolag under kulturnämnden.
Mötet var givande och en del frågetecken rättades ut men en del kvarstår.

Efter Helsingborg blev att ta sig till Dockan i Malmö. Just nu pågår ett arbete med att ta fram ett förslag till hur Uppåkra Arkeologiska Center ska realiseras. Ett möte om detta projekt krockar med kulturnämndens sammanträde. Kanske kan vi hitta en bra lösning på detta problem. Det kommer att bli en studierea till Halle nära Leipzig för att se hur man byggt upp ett museum och ett besökscenter utifrån gjorda förhistoriska fynd.

Ska man undvika att flyga så krävs det lite mer arbete. Jag tror det kommer att fixa sig med tåg bara jag kan boka om ett möte med Skånes hembygdsförbund så ska det nog lösa sig.

På kvällen hade vi mandatperiodens första kulturnätverksträff. Gröna kulturpolitiker fick bl a lyssna till Kultur Skånes förvaltningschef, Chris Marshall, som berättade om samverkansmodellen. Efter presentationen blev det lite kulturdiskussioner. Det blev en lyckad träff nu gäller det att jobba vidare. Det är lätt att säga att man ska nätverka men att göra det i verkligheten är lite svårare.
Vi startar en Facebookgrupp, “Grön Kultur” samtidigt som vi har en mapp på Gittan. Detta borde underlätta så att vi kan diskutera och debattera kultur även när vi inte träffas rent fysiskt.

Det ska bli intressant att se hur snabbt det fylls på med medlemmar i gruppen och givetvis om det blir några intressanta diskussioner.

Just nu pågår ett arbete att ta fram ett nytt partiprogram. Troligen kommer vi att bjuda in till en träff för att just diskutera kulturavsnittet. När det blir vet jag inte ännu.

Under kongressen i Karlstad kommer det att bli en kulturnätverksträff på något sätt. Det är viktigt att kulturen får ta plats i den gröna politiken och då behöv kulturfrågorna lyftas fram.

Kategori: kultur  | Skriv en kommentar
fre
22
apr
2011
fredag, 22 april, 2011 | Skriven av:

Det märks att det nu blivit riktigt varmt. Det var en vecka sedan vi var på kolonin och under den veckan har de hänt mycket. Flera blommor har slagit ut och aprikosträdet har börjat blomma. Nu gäller det att humlor och bin pollinerar så att vi får några aprikoser. Vi har sett både humlor och bin så det finns en chans att vi får lite aprikoser.

Problemet med aprikosträdet är att det blommar så tidigt så att det ibland finns för få pollinerare. Därför har vi införskaffat några solitärbiholkar.

Solitärbin och solitärgetingar
Båda typer tillhör insektgruppen steklar. Man skiljer mellan samhällsbyggande arter som t.ex. honungsbin, getingar och myror, och arter som lever enskilt.
Sina ägg lägger varje solitärbi eller solitärgeting i en enskild håla (oftast i murken ved), som den inte delar med andra solitärbin. Ett stort problem för solitärbina är att det finns för få naturliga hål att tillgå i närheten av odlingarna. Skillnaden på solitärbin och solitärgetingar är att solitärbina förser sina larver med näring i form av en depå av pollen och nektar, solitärgetingar med någon form av animalisk föda – ofta en fjärils- eller bladstekellarv, vissa arter föredrar dock spindlar eller andra djur. Eftersom varje larv får en egen kammare, måste varje larv ha sitt eget matförråd. Solitärbina och solitärgetingarnas största nyttoeffekt i jordbruket är dock som pollinerare. Solitära steklar är aktiva redan vid temperaturer få grader över fryspunkten och även i molnigt väder. De övervintrar som vuxna och är därför aktiva tidigt på året. Solitärbin lever inte i samhällen och ”skvallrar” därför inte till sina kolleger om bättre drag på annat håll.

Det gäller att vi sätter dem på bra platser, inte för varmt men tillgång till vårsol och så skyddat från direkt regn. Vi får se om projektet lyckas men vi måste vänta till nästa år för att utvärdera. Men innan dess borde vi kunna se om det blir någon aktivitet överhuvudtaget i holkarna.

För övrigt blev det lite ogräsrensande och uppröjning men en hel del bara njutning. Lite synd att vi inte kan bo där nu med katterna just nu. Katterna har extra spring i benen nu, men snart så kan vi släppa ut oss alla på grönbete. Nu är våren här …

tis
19
apr
2011
tisdag, 19 april, 2011 | Skriven av:

I dag var det kulturnämnd och denna gång avhölls mötet i kulturhuset Vita skolan i Broby. Det var lite svalt när jag gick till tåget men väl i Broby hade solen börjat titta fram. När jag stod på Brobys busstation tog jag fram min iPhone och valde kart-appen, knappade in Vita Skolan och väntade på förslaget till hur jag skulle ta mig till Vita skolan. Kul med teknik men ibland litar man för mycket på tekniken. Jag följde vägförslaget och upptäckte efter några minuter att verkligen inte stämde överens med kartan. På kartan fanns det en järnväg som man måste gå en liten omväg för att kunna passera men järnvägen fanns inte kvar. Om jag lyft blicken från min “vägvisare” hade jag upptäckt att jag kunde gått rakt över “spåren som inte fanns”. Man kan undra hur många fel för övrigt det finns på de kartorna i appen?

Kulturnämndens beslut blev enligt ordförandens förslag. Vi delade ut totalt ca 4.5 miljoner. Inte varje dag man gör det.

Region Skånes kulturnämnd vill öka användningen av digital teknik i kulturlivet. I samarbete med företag, universitet och institutioner ska användningen av ny teknik utvecklas. Mötesplatser, nätverk, kompetensutveckling och resurscentra är bärande inslag i mötet med den digitala utvecklingen inom olika delar av kulturområdet. Ambitionen är att ta ett brett grepp för att öka tillgängligheten till både film, scenkonst, kulturarv och bildkonst.

Film i Skåne får pengar för att samarbeta med BoostHbg som är Skånes arena för talangutveckling inom rörlig media. En pionjärverksamhet där framtidens historieberättande utvecklas i tätt samarbete med bransch, näringsliv och de nya rönen inom teknik. Visionen är att skapa grogrund för nytt historieberättande inom rörlig bild.

Det blev även pengar till ett projekt “Digitalt visningsrum för film och rörlig bild på bibliotek”. I samverkan med Film i Skåne och biblioteket i Kävlinge ska ett koncept, för vad ett digitalt visningsrum för film/rörlig bild kan vara och erbjuda, tas fram .

Teater InSite får utvecklingsbidrag för samarbetsprojekt med Varietéteatern Barbès Samarbetsprojektet innebär ett ömsesidigt utforskande av varandras formspråk, samt ett gemensamt undersökande av den sinnliga teatern, publikinteraktionen, den klassiska versens inneboende regi och röstens användning. Utvecklingsbidraget avser den del som bär namnet ”Sinnenas teater – ett experimenterande arbete”. Satsningen har inspirerats av den spanska teatergruppen Teatro de los Sentidos, Sinnenas teater, som gör föreställningar i en interaktiv teaterform där publiken leds genom föreställningen som deltagare i berättelsen och genom scenografiska landskap där alla sinnen stimuleras.

Månteatern får utvecklingsbidrag för ett samarbetsprojekt med Dansstationen. Samarbetet skapar möten mellan två konstformer – ett möte mellan dansen och teatern. I en undersökande process på temat ”Konsten att vara människa” ska aktörerna i samarbete skapa en föreställning med ny text och ny musik för barn och unga som ska gå på turné. Syftet är konstnärlig utveckling och nya möten med publiken.

Efter ett antal beslutspunkter visades vinnarbidraget i Region Skånes kortfilmspris, Jenny. Sammanträdet avslutades i god tid så att jag hann åka till Malmö för att vara med på Skånes Bildningsförbunds årsmöte. Efter årsmötet fick jag en stund för att berätta om kulturnämndens arbete. Alltid trevligt att vara ute i verkligheten och träffa de som Region Skåne samverkar med. Skånes Bildningsförbund består av 10 studieförbund och 17 folkhögskolor. Ett nytt studieförbund, Kulturens bildningsverksamhet, kommer att ansöka om att få vara.

Totalt sett blev det en lång men trevlig dag. Jag hann tom med hem innan det blev mörkt …

tis
19
apr
2011
tisdag, 19 april, 2011 | Skriven av:

Nu är det korta nätter dock inte bara beroende på att vi går mot ljusare tider utan att dagarna blir långa med många aktiviteter. Hade det inte varit så ljust, tidigt på morgonen, så hade det varit betydligt tuffare att ta sig upp ur sängen. De sista dagarna har jag till och med varit uppe före Brummis. Han har inte hunnit hoppa upp i sängen påpeka att det är dags för morgonmålet. Detta beroende på att jag stigit upp innan klockan ringt. Alla kissarna gillar, allt mer, att ligga i fönstret och titta ut. Det ska bli skönt, för alla parter, att släppa ut de små liven på grönbete. De är verkligen värda att få komma ut i det fria. Snart så.

I går var det Uppåkra som gällde och idag är det sammanträde med kulturnämnden. denna gång gästar vi kulturhuset Vita Skolan i Broby. Innan sammanträdet blir det information med temat bibliotek, bildning och media.

Efter en lunch blir det sammanträde. Nu är det hög tid att gå till tåget …

Kategori: koloni, kultur  | Skriv en kommentar
mån
18
apr
2011
måndag, 18 april, 2011 | Skriven av:

I dag närvarade jag på en woork-shop kring Uppåkra Arkeologiska Center. Uppåkra är Skandinaviens största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning, befolkad under mer än tusen år, från 100-talet f.Kr. till 1000- talet e.Kr. Järnåldersstaden, vilken fungerade som ett regionalt kommersiellt, politiskt och religiöst makt- centrum. Vilket kan inspirera och fascinera både allmänhet och en internationell forskarvärld över hela världen.

Uppåkra består av över 20 tusen smycken, bilder av gudar, vapen och mycket annat visar hur människor levde på järnåldern. Det mesta är fortfarande kvar nere i jorden. Region Skåne är med i arbetet för att Uppåkra ska bli ett centrum för upplevelser och vetenskap.

Inbjudna i dag var representanter för Region Skåne, Lunds kommun, Staffanstorps kommun, Lunds Universitet, Historiska Museet i Lund, Kulturen i Lund, Malmö Museer, Företagarna i Samverkan och Uppåkra församling. Inbjudare var stiftelsen Uppåkra Arkeologiska Center.

Dagens work-shop leddes av en engelsk konsultfirma specialiserad på att skapa livskraftiga attraktioner.

Det finns en stor potential att Uppåkra kan bli något riktigt stort men det är givetvis inte självklart att det blir så. Det gäller att locka till sig en publik. När väl publiken kommer gäller det att ge valuta för pengarna. Uppåkra är dock inte bara viktig som besöksnäring utan är viktig för oss själva. Arkeologi och historia är viktiga för att forma vår identitet och för att hitta våra rötter. Det ger oss också bättre chans att förstå oss själva idag och förhålla oss till framtiden.

Det finns mycket att utforska i Uppåkra och ju mer man hittar desto större yta behöver centret uppta. Det behövs ett stort “lager” där man kan förvara föremål som inte visas. Fynden från utgrävningarna i Uppåkra i dag förs till Historiska Museet i Lund för konservering, fotografering, katalogisering, magasinering och utställning.

Viktiga frågor att besvara:
Varför ska man skapa Uppåkra Arkeologiska Center?
För vem?
Vad vill besökarna se och göra?
Hur ska forskningen komma in i det hela?
Hur skapas ett levande center?
Hur många besökare kan man locka till sig?
Vem vill betala och hur mycket?

Viktigt att centret blir tillgängligt för så många som möjligt. Det ska vara lätt att ta sig till centret även om man inte har bil. En viktig målgrupp är skolorna. Gestaltningen av centret är givetvis viktig men även hur man driver och organiserar centret. Viktigt också att ha hög forskningsprofil med stor öppenhet.

Nästa steg är att utifrån dagens diskussioner ta fram en mer detaljerad plan hur projektet kan genomföras.

Tanken är att Uppåkra Arkeologiska Centret ska vara klart 2017.

Läs mer!
Region Skåne och Uppåkra
Förstudie 2008

tor
14
apr
2011
torsdag, 14 april, 2011 | Skriven av:

Den 6-7 oktober arrangerar Region Skåne en nordisk konferens med temat “Kultur för livet 2011” – om kultur, hälsa och livskvalitet – forskning, praxis och dialog. Konferensen anordnas som en del av ett nordiskt samarbetsprojekt om kultur och hälsa. Projektgruppens medlemmar representerar Region Skåne, Region Sjælland, Copenhagen Business School, Folkhälsans förbund, Hanaholmen, Trondheim kommune, Umeå kommun och Jönköpings läns landsting. Projektet har fått stöd från Nordisk Kulturfond, Statens Kulturråd och Kommunförbundet Skåne.

Det finns goda exempel på forskning och verksamheter i Norden som handlar om sambandet mellan kultur, hälsa och livskvalitet. Kultur Skåne har varit “projektledare” och arbetet har uppmärksammats internationellt. Det blir allt större enighet kring sambandet mellan kultur och hälsa. Många goda exempel finns och den forskning som hittills har bedrivits visar att kulturupplevelser aktivt kan bidra till hälsa och snabbare rehabilitering. I Skåne har ett projekt i denna anda genomförts, “Kultur på recept“.

För att bibehålla den nordiska välfärdsmodellen behövs nya metoder och nya otraditionella samarbete. Konferensen vill stärka kunskapen om detta mycket angelägna forskningsområde och stimulera utbytet av erfarenheter och goda exempel mellan de nordiska länderna.

Frågor som sätts i centrum är:
Vilken roll kan kulturen spela för välfärd och hållbar utveckling i Norden?
Hur får vi till stånd nya otraditionella arbeten mellan olika samhällssektorer?
Vad kan de nordiska länderna lära av varandra?

Nu pågår finliret med ett mycket intressant program och inbjudningar till Nordiska ministrar.

tor
14
apr
2011
torsdag, 14 april, 2011 | Skriven av:

Katter är fantastiska på många sätt. De är smidiga och kan hantera sin kropp helt otroligt. De kan skutta högt upp i luften och hoppa ner från höga höjder utan problem. De kan också sitta lite hur som helst.
I dag när sängen skulle bäddas så ska man så klart få lite uppmärksamhet och så sätter man sig mitt i sängen.

Kategori: katter  | Skriv en kommentar
ons
13
apr
2011
onsdag, 13 april, 2011 | Skriven av:

I dag presenterade regeringen sin vårbudget. Det fanns en förhoppning att vårbudgeten skulle ge svar på hur pensionsfrågan för scenkonsten skulle lösas. Det fanns vare sig pengar eller några fina ord hur denna fråga ska lösas.

Problemet är att det är tre departement som är inblandade, kultur- , social- och finansdepartementet. Som vanligt var det finansen som “vann”. Pensionsfrågan har varit på tapeten under lång tid och att få till stånd ett nytt branschanpassat pensionssystem har blivit en ödesfråga för branschen. Dagens system är inte anpassat till scenkonstområdets särskilda förutsättningar. Det är utformat för verksamheter som i första hand har fast anställd personal. Systemet missgynnar därför alla de frilansare som arbetar på scenkonstinstitutionerna. Skenande och oförutsägbara pensionskostnader tar allt större andel av institutionernas ekonomiska utrymme i anspråk, senast påfördes dessa oförutsedda pensionskostnader om drygt 50 miljoner kronor i slutet av 2009.

Dagens system medför stora svårigheter för institutionerna att beräkna pensionskostnaderna. För Skånes Dansteater har pensionspremien för dansare varierat mellan 50 och 130 % av lönen under åren 2007 – 2009. Den genomsnittliga pensionspremien för dansare på Kungliga Operan var 2008 närmare 80 % och för sångsolister nästan 60 % av utbetald lön. Nuvarande pensionssystem får också negativa effekter på lönebildningen.

När man anställer dansare eller sångare som arbetat utomlands ett antal år riskerar man att drabbas av höga pensionskostnader. Detta eftersom en arbetsgivare då måste ”betala ikapp” pensionsintjänandet för en dansare eller sångare efter ett antal års bortovaro.

Ett utredningsförslag, som är modernt och framtidsinriktat, presenterades i maj 2009. Uppdraget var att presentera lösningar inom nuvarande kostnadsramar som
• värnar främst opera- och danskonsten
• beaktar såväl institutionernas behov av förutsebara kostnader som de anställdas behov av
trygghet
• uppmuntrar karriärväxling
• förbättrar frilansarnas situation

Utredningen förslår vidare att staten inte längre ska reglera pensionsvillkoren för scenkonstområdet. Parterna ska istället hantera pensionerna inom ramen för kollektivavtalade lösningar. Det föreslås dock att staten även fortsättningsvis ska ta ett särskilt ansvar för dansares och sångares möjligheter att ställa om till nya karriärer.
Utredningen har också lämnat förslag på hur ett kollektivavtal skulle kunna se ut, där pensionsvillkoren ingår, med helt avgiftsbestämd pensionsplan där varje insatt krona kommer de anställda till del, vilket inte är fallet i dagens förmånsbestämda pensionslösning. Utredningen föreslog att det nya systemet inför 2012.

I remissvaret tillstyrkte de flesta remissinstanser inklusive Svensk Scenkonst, att utredningens förslag i alla delar skulle genomföras enligt föreslagen tidplan. Om pensionsfrågan får en lösning kommer detta, genom förutsebara kostnader, att ha en vitaliserande effekt på svenskt musik-, dans- och teaterliv, särskilt i en tid när gränserna mellan musik-, dans- och talteater alltmer suddas ut. Detta skulle troligtvis ge fler arbetstillfällen.

Tråkigt att finansen än en gång vinner på bekostnad av bl a kulturen.

tis
12
apr
2011
tisdag, 12 april, 2011 | Skriven av:

I dag arrangerade Kulturrådet en debatt med tema “Når kulturen de barn som bäst behöver den?”

Vem tar ansvar för att kulturen blir en utvecklande kraft i alla barns liv? Barn som har tillgång till engagerade vuxna får ofta möjlighet att ta del av kultur i alla dess former – till eget skapande och kulturupplevelser. Men hur ser det ut för dem som inte är lika lyckligt lottade?

Att konst och kultur kan bidra till barns utveckling är de flesta överens om. Sånger, rim och ramsor är avgörande för språkutvecklingen, att spela instrument påverkar hjärnan positivt och dans och rörelse stimulerar motoriken. Barnkonventionen slår fast barns rätt att uttrycka sina åsikter, leva och utvecklas. Genom konsten finns många uttryckssätt. Vad krävs för att länka ihop kulturen med andra behov?

“Vi behöver mat och vatten för att överleva. Men vi behöver kultur för att det ska vara värt att leva.”
Så inledde Maja Frankel moderator för debatten, tisdagens kulturpolitiska debatt i Filmhuset.

Inledning
Kennet Johansson
Generaldirektör Kulturrådet. 

Moderator
Maja Frankel
Grundare och VD Frankel & Friends – samhällsförändrande konsulter som vill ta till vara på unga som en resurs. Sitter i styrelsen i svenska Unicef.

Panel
Barbro Bolonassos
Bibliotekschef på Fisksätra bibliotek. Biblioteket prioriterar barnverksamheten och ingår i en lokal samverkansgrupp för att få en helhetsbild av barnens situation i området.

Isak Benyamine
Utvecklingsledare Riksteatern/barn och unga, som arbetar med en rad skolutvecklingsprojekt som rör teater och dramatik, filosofi och kultur.

Johanna Ericsson
Projektledare El Sistema-Hammarkullen, Angereds kulturskola, som i samverkan med Göteborgs Symfoniker startat en kör- och orkesterskola El Sistema-Hammarkullen, för barn och ungdomar mellan 4–19 år.

Anders Nyman
Psykolog/psykoterapeut, som för närvarande arbetar i vanvårdsutredningen på Socialdepartementet. Var i flera år knuten till Rädda Barnens mottagningar för barn i kris.


Se hela sändningen från debatten (ca 60 min).

mån
11
apr
2011
måndag, 11 april, 2011 | Skriven av:

Så blev det äntligen en riktigt varm dag. Blå himmel och fullt solsken hela dagen. Vi började med en tur till Svågetorp för att handla några grejer till badrummet. Det går rätt bra att åka kollektivt problemet är hemresan om man handlar större grejer. Bussen tillbaka till Hylie station var full och många bar på fyllda kassar.

På kolonin börjar det synas att det är vår. Knopparna på päronträdet börjar bli stora. Påskliljorna, hyacinterna och primulorna är redo för att slå ut i full blom. Just nu så är det lite extra stökigt på kolonin. Vi har röjt ut delar av köket för att vi ska kunna bygga en liten toalett med dusch. Det ska bli skönt när det blir klart så att vi kan flytta in. Vi ska även fixa till vår farstu. Detta sista projekt lär väl ta lite längre tid eftersom vi ska fixa det själva.

Kattmamman Ella brukar alltid komma och hälsa på men inte idag. Hon trivs inte när det är för mycket liv och rörelse. Det ska bli spännande att se hur det går när Ella får se sina kattungar som nu har fyllt ett år.

I dag såg vi årets första humla. Det bådar gott för aprikoser och päron, om nu humlan inte är ensam. Vi ska snart sätta upp solitärbiholkar som förhoppningsvis invaderas av solitärbin och som till nästa år kommer att pollinera våra fruktträd.

Skönt att vara ute en hel dag i solen och njuta. Det blev inte så mycket gjort men man behöver även vila ibland. Nästa vecka är fylld med möten och träffar. Roligt när det händer saker.

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
fre
8
apr
2011
fredag, 08 april, 2011 | Skriven av:

GP skriver “Djurskyddskrav döms bort vid upphandling”

I flera rättsfall diskvalificeras krav på att följa våra svenska djurskyddsbestämmelser när kommunernas kostchefer köper upp livsmedel. Att detta strider mot EU:s gemenskapslagstiftning om offentlig upphandling tycks inte bekymra domstolarna, skriver Ulf Magnusson och Lotta Rydhmer, SLU.

Sverige har en bättre djurskyddslag än många andra länder men vad hjälper det om den inte tillämpas. Sverige ställer krav på att djur får transporteras högst 8 timmar före slakt vilket är bättre än övrig EU-lagstiftning. Om detta krav ställs överklagas detta och kammarrättens domare dömer ofta till nackdel för djuren och hävdar alltså att djurskyddshänsyn inte är ett kvalitetskriterium som får beaktas vid offentlig upphandling.
Att detta strider mot EU:s gemenskapslagstiftning om offentlig upphandling tycks inte bekymra dem: Kommissionen slår fast i ett tolkningsmeddelande (KOM (2001) 274 slutlig) att upphandlande myndigheter har omfattande möjligheter att ta miljöhänsyn och EU:s förordning (834/2007) klargör att djurskyddskrav är en form av miljöhänsyn.

Tyvärr ligger djurskyddet inte så högt upp på jordbruksministerns prioriteringslista. Tillsynen fungerar fortfarande inte och fler och fler djurskyddsinspektörer påpekar att de inte har tillräckliga resurser för att kunna göra en tillsyn värd namnet.

Tyvärr finns det inget som tyder på att det kommer att bli en skärpning. Det finns många exempel på att jordbruksministern inte tar denna problematik på allvar och att han inte står obunden till jordbruksnäringen.

Frågan är om något kan göras innan valet 2014. Man kan bara hoppas på att det blir ett byte på jordbruksministerposten innan dess …

fre
8
apr
2011
fredag, 08 april, 2011 | Skriven av:

Det är spännande tid nu. På kongressen i maj ska vi välja nya språkrör och ny partisekreterare. Bra att det finns flera kandidater och pågår diskussion om vilka kandidater som ska väljas. Märkligt att media beskriver detta som ett problem. För att kunna välja måste det väl finnas mer än en kandidat.
Jag tror att Gustav Fridolin och Åsa Romson blir bra språkrör men det finns fler bra språkrörskandidater. Så även om det inte blir valberedningens förslag är jag övertygad att det blir ett bra språkrörspar.

Just nu har processen att ta fram ett nytt grönt partiprogram startat. Det kommer att finnas många sätt att påverka innehållet och inte bara för medlemmar. Bl a blir det en enkät och en blogg där man kan diskutera framtidens gröna partiprogram.