Inlägg den 30 november 2010

tis
30
nov
2010
tisdag, 30 november, 2010 | Skriven av:

SkD skriver : Grisar fick inte vatten

Grisarna levde i sådan misär att länsstyrelsens djurskyddsinspektör bestämde sig för att ta djuren med sig från gården.
Ägaren till lantbruket säger sig vara omedveten om länsstyrelsens beslut och har anmält grisarna som stulna.

Under torsdagen var länsstyrelsens djurskyddsinspektör Peter Stenberg på plats på gården, i Eslövs kommun.
Enligt honom levde de drygt 100 grisarna i en skitig stia med dålig tillgång till vatten och mat.
–De var underutvecklade med stort huvud och stora öron. När vi gav de vatten blev de som tokiga, säger Peter Stenberg som under fredagsmorgonen återvände till gården i sällskap med polisen som tog grisarna, plus 16 nötkreatur, med sig därifrån.

Detta är inte första gången det händer. Det visar återigen att djurhållningen inte följer svensk lag och att tillsynen inte fungerar tillfredsställande.

– Lantbrukarens ärende hos oss går långt tillbaka i tiden. Det har förts diskussioner om att omhänderta djuren förut men det har inte blivit av tidigare, säger Peter Stenberg.

Varför reagerar man inte snabbare?
Dessutom har den berörda lantbrukaren varit medveten om att länsstyrelsen har haft ögonen på verksamheten och ändå har “missbruket” fortsatt.

–Det är mycket möjligt att vi polisanmäler händelsen. Smågrisarna mådde sämst och vissa av dem låg och skakade. Lantbrukaren har haft djur länge och det finns stor risk att denne får djurhållningsförbud säger djurskyddsinspektören

Det är mycket möjligt att vi polisanmäler ärendet. Det är väl självklart att man måste polisanmäla detta. Annars blir det ju ingen förändring. Det är oacceptabelt att behandla djur på detta sätt.
“Det finns stor risk för djurförbud”. Det borde nästintill vara självklart.

Finns det några djur kvar på gården?
–Det finns några katter kvar. Vi bedömde att de inte var så illa däran att vi behövde ta även dem med oss.

Är det inte dags att ta krafttag i tillsynen så att djurhållningen åtminstonde följer svensk lag …

Träffar: 6

Kategori: djurrätt, etik, koloni  | En kommentar
tis
30
nov
2010
tisdag, 30 november, 2010 | Skriven av:

Miljöpartiet är kritiskt till Trafikverkets chockhöjning av avgifterna för persontågstrafiken på Öresundsbron. Den innebär en höjning på biljettpriset med 40 procent.

– Den kraftiga höjningen av tågavgifterna på Öresundsbron går stick i stäv med alla ambitioner om att fler ska välja att åka kollektivt. I stället kommer fler att åka bil, med ökade utsläpp och trängsel som följd, säger Stina Bergström, ledamot för Miljöpartiet i trafikutskottet.

Förslaget innebär en avgiftshöjning från 2 miljoner per år till 165 miljoner per år på några års sikt. Förslaget beräknas leda till en prishöjning för resenärerna med 40 procent och en minskning av resandet med en sjättedel.

– Klimatförhandlingarna i Cancun har just inletts. Regeringen säger om och om igen att Sverige ska vara ett föredöme, men i praktiken är det uppenbart att de klimatsmarta tågresenärerna prioriteras ned. Det saknas pengar till både underhåll och nya investeringar, och avgifterna höjs så att biljetterna blir dyrare. Det är en bakvänd klimatpolitik, säger Stina Bergström.

Karolina Skog, kommunalråd för framtidens trafik i Malmö för Miljöpartiet:
– För Malmöregionen är dyrare tågresor över till Köpenhamn helt orimligt. Tåget ska vara det självklara valet över sundet, men regeringens politik går helt i en annan riktning.

Träffar: 3