Inlägg den 03 oktober 2010

sön
3
okt
2010
söndag, 03 oktober, 2010 | Skriven av:

I dag blev det en dag på kolonin. Tyvärr utan katterna. De börjar nu acklimatisera sig till innelivet. De gillar att titta ut genom våra fönster. De har 6 st att välja på i olika väderstreck.
Givetvis skulle de vilja ha möjligheten att vara ute lite men tyvärr …

Lilla Grå är nog den som sköter sig bäst och som mest gillar att kela. Han lägger sig gärna och visar upp magen och vill gärna bli kliad på magen och gärna under hakan.

I dag gjorde vi äppelmos och röjde lite så att kolonin kan komma i vintervila. Vi fick en vit Afrikas liljaplanta som vi nu satt. Vi har en blå som blommade för första gången i år.

Det märks att hösten närmar sig. Bladen på många växter byter färg och vissnar. I dag skördade vi våra vindruvor. Det var hög tid.
De är relativt små druvor men de smakar gott.

Kvar att skörda nu är bara lite björnbär, äpplen och squash. Squashen har kommit sig på senare tid och vi har fått många stora “frukter”.

Får se när det blir nästa möjlighet att åka till kolonin. Då får det bli lite produktion av äppeljuice.

Kommande vecka blir en intensiv vecka med många möten. Dessutom öppnar riksdagen och Reinfeldt ska presentera sin “nya” regering.
Och så ska det väljas talmän och då kommer med största sannolikhet en miljöpartist att bli 2:e vice talman, nämligen Ulf Holm.
Grattis Ulf!

Träffar: 2

sön
3
okt
2010
söndag, 03 oktober, 2010 | Skriven av:

Just nu pågår det förhandlingar runt om i Sverige. I 87 kommuner och 5 landsting finns det ingen klar blockmajoritet. Samtidigt sker det beräkningar hos Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, för att reda ut vem som kommer att få majoritet i SKL beslutande organ. SKL är en politiskt ledd organisation. De cirka 230 förtroendevalda som har ett uppdrag i förbundet samlas en gång i månaden för sammanträden i styrelsen och dess arbetsutskott samt delegationer, beredningar och programberedningar.

Kommunvalet blev en stor framgång för tre partier. Sverigedemokraterna (sd) ökade med 329 mandat och har nu representation i 245 kommuner (upp från 125). Även Moderaterna (m) gick framåt och ökade med 241 mandat och Miljöpartiet (mp) ökade med 233 mandat i kommunerna. Samtidigt har Centerpartiet (c) (-276 mandat), Socialdemokraterna (s) (-239 mandat) och Kristdemokraterna (kd) (-219 mandat) gått tillbaka liksom, i mindre skala Vänsterpartiet (v) (-75 mandat) och Folkpartiet (fp) (-7 mandat).

Om man utgår från de block som drivit valrörelse nationellt står sig även lokalt så kan de fyra borgerliga partierna kan bilda egen majoritet i 94 kommuner och de tre rödgröna partierna i 109 kommuner. I 87 kommuner kan inget av dessa block skapa egen majoritet.

Även i landstings- och regionvalen innebär en stor ökning för Sverigedemokraterna (+51 mandat) som nu har representation i 15 landsting (tidigare 3). Även Moderaterna går framåt med 43 mandat och miljöpartiet ökar med 33 mandat. Precis som i kommunvalet minskar Centerpartiet (-33 mandat), Kristdemokraterna (-34 mandat), Socialdemokraterna (-22 mandat), Folkpartiet (-12 mandat) och vänsterpartiet (-9 mandat). De regionala sjukvårdspartierna gick tillbaka med sammanlagt 9 mandat och har representation i sex landsting

De tre rödgröna partierna kan bilda egen majoritet i 10 och de fyra borgerliga partierna i 5 landsting. I 5 av landstingen saknar något av blocken egen majoritet.

Beräkningen av mandat till de olika partierna är väldigt komplicerat och det tar nog ännu en tid innan vi vet hur mandaten till valkongressen kommer att fördelas. Val av ombud till Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) kongress för perioden 2011-2015 sker under november-december 2010. Valet ska förrättas av fullmäktigeledamöterna i de nyvalda kommun-, landstings- och regionfullmäktige.

Träffar: 3