Inlägg den 28 april 2010

ons
28
apr
2010
onsdag, 28 april, 2010 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : Facit ger Scania rätt

Det var rätt att gå ner i arbetstid. Det visar Scanias kvartalsrapport, som presenteras i dag. Om bolaget hade sagt upp sin personal i stället hade det aldrig gått att reagera så snabbt när marknaden vände.

Med facit i hand är det lätt att konstatera att lastbilstillverkaren gjorde rätt som väntade ut krisen genom att sätta hela arbetsstyrkan på deltid.

Alternativet, att säga upp folk, hade varit fruktansvärt, tycker Martin Lundstedt, Scanias försäljnings- och marknadsdirektör.

– Att vi har kunnat behålla kompetensen är det allra viktigaste. Nu kunde vi snabbt svara upp mot den ökade efterfrågan från den latinamerikanska marknaden.

I alla fall var det rätt medicin för Scania när det blev kris. Bättre jobba mindre tid än att inte ha något jobb alls.

Det skulle man kunna applicera även på nuvarande situation med hög arbetslöshet. Genom att dela på jobben blir det arbetslinjen för fler men inte man jobbar inte lika många timmar.

Med mindre arbetstid får man mer tid över för sig själv och sina nära och kära. Att sänka arbetstiden och sänka lönen i yrken där lönen redan är låg är inte så bra men det finns många yrken där man tjänar tillräckligt för att kunna jobba mindre och därmed tjäna mindre.

Lönesänkningen behöver inte vara lika stor procentuellt som arbetstidsförkortningen eftersom sänker man arbetstiden kommer man att arbeta mer effektivt. Man kommer även att vara mindre frånvarande p g a sjukdom.

Alltså mycket talar för sänkt arbetstid.

Man borde i alla fall återinföra friåret. Det ger de som har ett jobb tid att utvecklas och det ger de som saknar ett jobb möjlighet att kunna få in en fot på arbetsmarknaden.

Något annat som borde göras är att underlätta för småföretagare. Småföretag är ofta flexibla och anpassar sig till nya lösningar samtidigt som de är en del av samhället omkring dem. Det är här de flesta jobb skapas och de verkligt konsumentorienterade tjänsterna finns.

I Sverige har politiken historiskt oftast anpassats för större företags behov och resurser. Det är de stora företagen som lyfts fram och hyllats. Vi ser att politiken måste anpassas så att den fungerar även för små företag. Därför vill vi driva en utpräglad småföretagarpolitik med regelförenklingar, skattelättnader och förbättrade kreditmöjligheter och en bättre finansiell situation för de mindre företagen.

Privata Affärer skriver : Företagare gillar MP …

Företagare har fått rangordna vilka partier som har det mest småföretagarvänliga förslaget.

Det som kommer högst på listan över positiva inslag är Miljöpartiets förslag att sänka arbetsgivaravgiften med tio procentenheter upp till en lönesumma på 2,5 miljoner kronor. Det stöds av över 60 procent av de svarande företagarna.

Snart är det val och då är det dags att byta regering …
Eller?

Träffar: 2

ons
28
apr
2010
onsdag, 28 april, 2010 | Skriven av:

DN skriver : KD-tal om Toblerone fick rödgröna att ilskna till
När de rödgröna lämnade sitt förslag kallat “Tolv miljarder till välfärden i kommuner och landsting” reagerade representanter från (KD) och (FP) som om man inte hade några argument. Man gjorde stor sak av vad som hände för många 15 år sedan. Man blandar ihop privataffärer och de politiska.

Svaret från allianssidan lät inte vänta på sig. Kommunminister Mats Odell, Kristdemokraterna, sjöng ut om överbudspolitik i bildliga termer:

– Det är ren Tobleronepolitik. Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket, sade han, citerad av TT.

Man antyder även att Toblerone-affären för 15 år sedan skulle ha handlat om förskingring. Det är ett lågvattenmärke. Det visar bara på att alliansens och speciellt de mindre partierna i alliansen är desperata. De grödgröna har ett klart övertag.

Enligt Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är den typ av personangrepp som Odell använde sig av inte ett okänt fenomen inom politiken.

– Det är sådant man säger under en valrörelse, men att börja med det redan nu är ovanligt, säger Esaiasson till TT.

Medierådgivaren Paul Ronge fyller i, i samtal med TT.

– Detta är ett absolut bottennapp. Det är bland det lägsta jag har hört, säger Ronge.

Träffar: 3

Kategori: etik, valet2010  | En kommentar