Inlägg den 22 april 2010

tor
22
apr
2010
torsdag, 22 april, 2010 | Skriven av:

Är på resa med Kommunförbundet Skåne och besöker motsvarigheten i Mecklenburg-Vorpommern. Vi bor i Stralsund som är en gammal trevlig stad och som har utnämnts till världsarv. Framtidsyrket här verkar vara allt som har med husbyggande att göra. Speciellt restaurering av hus. Vart man än går så är det något hus som renoveras och vart man än går finns det ett hus som behöver fixas till.

Det är en mångfald av färger och former på hus. Husen står väldigt tätt och det är inte alltid räta vinklar. Mycket charmigt.

Vi har haft ett långt möte med tyskarna och då diskuterade vi bl a energiförsörjning, breddbandsnät och e-domokrati. Här i Mecklenburg-Vorpommern har man kommit långt när det gäller förnyelsebar energi. Långt före övriga Tyskland. Allmänt verkar det som om Tyskaland ligger efter oss när det gäller bredband och e-demokrati.

Efter mötet gick vi en rundvanding med en tysk guide. Mycket intressant. Många spår finns från den s k svensktiden. Jag glömde kameran så det blev inga bilder.

På kvällen blev det besök på restaurang och det var ingen direkt vegetarisk sådan. Jag fick komponera ihop en måltid. Det enda som saknades var en proteinkälla. Övriga åt kött och fisk. Restaurangens specialitet var en stor järntallrik fylld ned kött av olika sort, potatis och faktiskt även grönsaker. De som tog denna åt inte upp allt.

Promenaden hem gick i de gamla gränderna och märkligt nog var det väldigt tyst och mörkt Inte mycket folkliv vid 22-tiden i en stad som ändå har nästan 60 000 invånare. Kändes lite märkligt. Det fanns barer och restauranger som var öppna men det saknades gäster.

Hittills har alltid gått bra trots språksvårigheterna. I morgon ska vi bl a besöka ett nytt marinmuseum som har 1 000 000 besökare varje år. De har ett antal akvarier och det är fiskar som lever i “kallt vatten” så det blir väl inga fiskar med många färger.

Träffar: 2

tor
22
apr
2010
torsdag, 22 april, 2010 | Skriven av:

I dag började jag dagen med Lunds Ungdomsting. Detta storting handlade om “inredning av vår yttre miljö”. Kolbjörn Guwallius föresläste om vad som kan göras, vad man får göra och vad man inte får göra. Oftast är det graffiti som man kommer in på när det gäller invånarnas otillåtna “utsmyckning”. Men det finns mycket annat som görs. Intressant att fundera över hur man tar till vara det engagemang och den kreativitet som finns hos människor.

Efter Ungdomstinget bar det iväg mot Tyskland. Åker tillsammans med Kommunförbundet Skåne till Stralsund med Städte- und Gemeindetag Mecklenburg-Vorpommern. Det kan väl sägas vara Tysklands motsvarighet till Kommunförbundet Skåne. Vi åkte över med färjan från Trelleborg till Sassnitz. Man kna knappast säga att det var någon direkt trängsel på båten. En hel del lastbilar förstås.
Vädret var fullkomligt så till vida att vi fick solsken, vind, snö och regn.
I morgon ska vi göra några studiebesök och ha ett gemensamt möte.
Min tyska är inte vad den borde vara. OK att förstå om det inte går för fort men att att prata är värre. Problemet är ju som vanligt att utan praktik är kunskapen inte så mycket värd.

Väldigt omväxlande miljöer. Fina gamla hus men även en del ruckel. Våren har kommit något längre här än i Skåne. Väldigt många alléträd.

Hoppas på solsken i morgon då vi ska få se den gamla stan i Stralsund som finns på UNESCO:s världsarvslista.

Träffar: 2