Inlägg den 11 april 2010

sön
11
apr
2010
söndag, 11 april, 2010 | Skriven av:

Trots värmen har påskliljorna inte kommit så långt. Några minipåskliljor har slagit ut men de normalstora är långt efter men borde slå ut under veckan om solen tittar fram.

I dag blev det lite röjning och lite malande med vår kompostkvarn. Vi har en Stiga Bio Quiet som vi haft i nästan två år. Enligt Stigas hemsida

Här är den tysta kvarnen som klarar grenar med tjocklek upp till 40 mm. Motorn är på 2100 W och växellådan ger en fantastisk kraft. Klippkapacitet 45 mm

Vi har aldrig kört något som varit i närheten av denna diameterstorleken. Vi kör oftast bara grenar och kvistar under 10 mm, ibland upp till 15-20 mm. I dag körde jag en äppelgren som var ca 15 mm och då sa det knak. Plattan som ligger mot den roterande valsen sprack. Nu har vi lämnat in den på Coop som ska vidarebefodra den till Stigas serviceverkstad. Det är två års garanti så förhoppningsvis får vi en ny platta men jag kan misstänka att de kommer att försöka få det till handhavandefel. Ska den klara 40 mm så måste den kunna klara 15 mm.
Det är inte lätt med kompostkvarnar.De med knivar låter har en hög ljudnivå och man får byta knivar rätt så ofta. Den vi har har en vals och är tyst men den maler inte så fint som en med knivar. Den fungerar OK men det tar mycket tid att mala. Hade också varit önskvärt att den kunde mala till lite mindre bitar.

Fördelen med att mala är att vi kan ta hand om allt trädgårdsavfall själva och att det bryts ner snabbare och tar mindre plats. Lägger man grenar i komposten tar det stor plats och det tar lång tid inna de bryts ner. Nu täckodlar vi med det malda vilket är ett bra sätt att få näring till jorden, motverka torka, hålla borta ogräs och få jorden lucker.

Det blev tyvärr inget planterat idag frånsett några purjolöksplantor och en persiljeplanta. Men i nästa vecka så måste sättlökarna i jorden och några morotsfrön.

Träffar: 0

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar