Inlägg den 23 mars 2010

tis
23
mar
2010
tisdag, 23 mars, 2010 | Skriven av:

DN skriver : Slopad skatt ökar risk för giftig mat

Slopad skatt gör att staten tappar kontroll över det extremt giftiga ämnet kadmium, som når oss genom maten. Det oroar bedömare.
– Jag är rädd för att vi konsumenter kommer att utsättas för alltmer kadmium genom maten vi äter, säger agronomen Emelie Hansson.

Hon är bara en av en lång rad experter som har protesterat mot regeringens beslut att slopa skatten på kadmium från och med januari i år.

Kadmium är en tungmetall som når människor genom maten, exempelvis spannmål, grönsaker och rotfrukter.

Alliansen riskerar att det blir mer kadmium i våra livsmedel. Det är svårt att förstå logiken i detta. Den centerpartistiske jordbruksministern vill gynna jordbrukarna, dvs han vill gynna jordbrukets ekonomiska intressen. Detta medför att han sätter ekonomin före ekologin.

Nyligen skärpte det europeiska livsmedelsverket EFSA sina regler för rekommenderat veckointag av kadmium, och inom EU pågår en diskussion om att införa hårdare gemensamma regler.

Men i Sverige, som har naturligt kadmiumrika jordar, ser utvecklingen ut att gå i motsatt riktning.

– Nu är det fritt fram för lantbrukare att importera billigare gödsel med högre kadmiuminnehåll. Den lockelsen kan bli stor i en så ekonomiskt pressad bransch som denna, säger Emelie Hansson

År efter år har det visats att kadmium är farligt för både människan och miljön. EU lägger förslag för att minska kadmiumhalterna. I denna stund lägger alliansen ett förslag som i rakt motsatt riktning.
Varför?

Det är ju bra att statssekreteraren i alla fall inser att kadmium är farligt, men …

– Vi tittar däremot på andra möjligheter att styra användningen av kadmium. Regeringen har gett Kemikalieinspektionen i uppdrag att se över gränsvärdena för handelsgödsel. Vi är medvetna om att det är ett farligt ämne, säger han till DN.

Det är verkligen hög tid att byta regering. Tyvärr måste vi vänta ända tills den 19 september.
Men bättre sent än aldrig …

Träffar: 11

tis
23
mar
2010
tisdag, 23 mars, 2010 | Skriven av:

Uppdraget att vara nämndeman är väldigt intressant och lärorikt. Många gånger känner man sig otillräcklig. Speciellt när det gäller ungdomar som inte alls inser faran med vad de håller på med. De missar den goda starten alla behöver. Utan utbildning blir det svårt med jobb, med fällande domar blir det svårt att få jobb.

Allmänt är det enligt min mening för få som verkligen erkänner vad de håller på med. Det gäller inte bara ungdomar. Många gånger minns man inte något så man kan varken erkänna eller förneka. Många gånger minns man bara vissa detaljer men inte de det som berör det som åtalet gäller.

Många gånger är det tragiska livsöde som man får lyssna till. Det finns många som återfaller i brottslighet. Ibland börjar man i unga år och har ett långt register innan man fyllt 20.

I dag var det ett undantag en tilltalad som stod åtalad för diverse brott erkände och hade inga undanflykter. Det kändes som personen fick en extra kraft av detta vilket gjorde det lättare för personen att ta sig an sina övriga problem. Jag tror det vore bra om fler erkände så att de kan gå vidare och lämna det liv de vet kommer att förstöra deras framtid.

Träffar: 9