Inlägg den 24 januari 2010

sön
24
jan
2010
söndag, 24 januari, 2010 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : Test: Här är lågeneriglamporna du inte vill ha

Dyra lågenergilampor är inte bättre än billigare alternativ. Det visar ett test från Testfakta. En stor skillnad finns dock, tiden det tar för lamporna att tändas. Åtta lampor är testade av Testfakta och två av dem klarar inte att – i enighet med EU:s ekodesigndirektiv – nå 60 procent av ljusstyrkan inom en minut. Det är lamporna från Philips och Megaman i testet som inte håller måttet.

Över lag är kvalitetsskillnaderna mellan lamporna i övrigt små. Prisskillnaderna är däremot stora, lamporna i testet kostar mellan 25 och 150 kronor. Samtliga lampor i testet klarar gränsvärdena för lågenergilampor på 5 mg. Ett lägre gränsvärde på 2 mg diskuteras inom EU, även det en nivå som samtliga lampor klarade.

Bra att det genomförs tester på lågenergilampor. Har under årens lopp köpt olika fabrikat och i olika prislägen. Har inte märkt så stor skillnad mer än att alla inte håller de timmar man anger på förpackningen.

Alla testade lågenergilampor innehöll mindre än 2 mg kvicksilver vilket är ett gränsvärde som diskuteras i EU. Förhoppningsvis är lågenergilampor som innehåller kvicksilver på väg att försvinna. Det finns nu lampor där kvicksilvret är kemiskt bundet när lampan är släckt (kall). Det minskar de negativa konsekvenserna av kvicksilvret när “glaset” på lampan slås sönder, om lampan är släckt.
Nästa generation lågenergilampor innehåller inget kvicksilver och är gjorda med LED. De är dyrare men drar mycket mindre energi och håller längre och så innehåller de inget kvicksilver.

Rekommendationer när en varm lampa går sönder
Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en (liten) fuktig trasa. Lägg lampresterna i en glasburk med lock. Lägg även trasan i glasburken, förslut burken och märk den, till exempel med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken till returhantering som är avsedd för miljöfarligt avfall.

Använd inte dammsugare. Det finns en risk för att dammsugaren ytterligare finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning.

Läs mer på Kemikalieinspektionens hemsida!
Läs testresultatet!

Kategori: koloni  | 2 kommentarer