Inlägg den 12 november 2009

tor
12
nov
2009
torsdag, 12 november, 2009 | Skriven av:

DN skriver “Kritiken ökar mot Vattenfall”

Nu höjs flera kritiska röster mot Vattenfall. “Vattenfalls planer är fullständigt oacceptabla” anser S. MP kräver att affären stoppas och facket kräver vd:s avgång.

Miljöpartiet begär en extra riksdagsdebatt med anledning av uppgifterna om att Vattenfall funderar på att sälja elnätet och MP:s språkrör Peter Eriksson kräver att regeringen stoppar affären, enligt ett pressmeddelande.

MP:s språkrör Maria Wetterstrand säger att hennes förtroende för Vattenfalls ledning är väldigt lågt. Och skulle bolaget fundera på att sälja elnätet förstår hon inte varför det skulle vara bra.

– Det verkar helt galet om de skulle göra det. Elnätet är otroligt viktigt för att kunna expandera produktionen av förnybar energi och ha möjlighet att distribuera den, säger Wetterstrand.

Rent företagsekonomiskt verkar det också galet, anser hon, eftersom elnätet är något som Vattenfall tjänar pengar på.

Det vore verkligen korkat om Vattenfall sålde elnätet. Man kan undra vad alliansen egentligen har sagt i frågan. Näringsministern verkar tala med kluven tunga. Hon är emot försäljning men agerar inte. Vattenfalls VD får tydligen säga och göra vad han vill oavsett vad ägaren, Svenska Staten, har bestämt.
Det är verkligen på tiden man tar tag i frågan om styrningen av Vattenfall. Tidigare har Vattenfall köpt kolkraftverk och brutit kol som inte direkt är speciellt miljösmart utan snarare precis tvärtemot.
Näringsministern har tigit om detta.

Det är märkligt om alliansregeringen låter Vattenfall helt på egen hand sälja elnätet. Denna fråga är helt klart en fråga för regering och riksdag att ta ställning till. Vattenfall verkar vilja få in pengar så att dessa kan satsas i nya kärnkraftverk. Detta är ju precis vad alliansregeringen vill, inklusive centern. Det är väl därför näringsministern inte agerar.

Elnätet är en viktig del av svensk infrastruktur och ska vara i statlig ägo. Alliansregeringen borde ge Vattenfall ägardirektiv att de ska satsa på förnybar energi i stället för kärnkraft.

Antingen gör Vattenfall vad regeringen vill och då talar regeringen och speciellt näringsministern med dubbla tungor eller så har regeringen tappat kontrollen över Vattenfall och dess VD som gör precis som han vill.
I så fall kan knappast Vattenfalls VD sitta kvar.
Eller?

Träffar: 12

tor
12
nov
2009
torsdag, 12 november, 2009 | Skriven av:

Har precis gjort färdigt affischen som vi ska använda när Maria Wetterstrand besöker Lund tisdagen den 24 november mellan kl. 16-17. Hon kommer till Stadbibliotekets Atriumgård i Lund. Maria kommer bl a att berätta vad som borde sägas på toppmötet som hon nu inte får åka till pga att alliansregeringen minskat antal platser. I början av september erbjöd miljödepartementet riksdagen ytterligare några platser till klimattoppmötet i Köpenhamn i december, med hänvisning till mötets ”särskilda betydelse”. Men på onsdagen, ett bra tag efter att frågan behandlats av riksdagens talman och Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand utsetts till representant, backade departementet från beskedet.
Nu får Maria en chans i Lund att prata om vad som borde sägas i Köpenhamn.
Efter Maria kommer Miljöpartiet i Lund att berätta om vad som behöver göras i Lunds kommun. Detaljer om programmet är ännu inte klart.

MariaAffisch

Träffar: 7