Inlägg den 09 november 2009

mån
9
nov
2009
måndag, 09 november, 2009 | Skriven av:

DN skriver “Förtroendet ökar stort för MP-topp”
Intressant! Äntligen har svenska folket insett hur bra Maria är. Kul! Maria har gått upp till en andra plats.
Nu är det ju inte bara “personen” som är viktig utan vad personen står för. Man kan bara gratulera Reinfeldt till toppnoteringen trots politiken han driver. Den moderatledda regeringen har lyckats sänka skatten för de redan rika. Ökat utanförskapet för de som behöver stöd och hjälp.
Arbetslinjen är en klen tröst när det inte finns några jobb att söka.
Försäkringskassan har fått stentuffa riktlinjer och beviljar färre ett stöd som de borde få. Ännu är det fortfarande problem med utbetalningarna. Men regeringen har en lösning på det problemet, “Sök socialbidrag”. Ett fiffigt sätt att lämna människor i sticket och att vältra över bördan på kommunerna.
Alliansregeringen driver inte klimatfrågan på något positivt sätt. Man bygger mer väg för miljarder, Förbifart Stockholm, när man istället borde satsa på spårburen kollektivtrafik.
Man skär ner biståndet och speciellt allvarligt är att man försöker tysta obekväma röster.
I Nya MiljöAktuellt kan man läsa “Regeringens dödsstöt mot miljörörelsen”

Regeringens beslut att halvera SIDA:s så kallade infoanslag slår hårt mot de små frivilligorganisationerna. Flera kan tvingas lägga ner verksamheten helt.
– Ett politiskt beslut. Regeringen vill tysta obekväma röster så här ett år före valet, säger Viveka Risberg på Swedwatch.
Biståndsministern vägrar svara på frågor.

Maria W DN-Synovate nov 2009

Träffar: 10

Kategori: valet2010  | Skriv en kommentar
mån
9
nov
2009
måndag, 09 november, 2009 | Skriven av:

Ny Teknik skriver “Reaktorerna står stilla – nu höjs elpriset”

Bara hälften av landets tio reaktorer är igång och kärnenergiproduktionen är cirka hälften av vad den maximalt skulle kunna vara. Resultatet blir högre elpris

Enligt planerna skulle tre av de avstängda reaktorerna – O1, O3 och F3 – ha statas under vecka 43, alltså för två veckor sedan. Men ingen av dem kom igång.

Så var det dags igen. Hälften av kärnreaktorerna står stilla.
Är det inte dags att tänka om och lämna denna gamla “teknik” och satsa på framtidens “energikällor”?
Trots att man nu har hållit på i många år så är det fortfarande många problem som dyker upp.

Problemen med sprickor i styrstavarna har inte kunnat lösas helt, men O3:an kommer ändå att få köras efter en försenad start.

Det är inte bara små problem som upptäcks. Trots att man upptäckt sprickor i styrstavar så får man köra igång ändå.

Enligt Strålskyddsmyndigheten har Ringhalsverkets ledningsrutiner skötts slarvigt och blivit ålagda att skärpa sig.
Exempelvis har R1:an körts på lösa boliner förra året, vilket gör att reaktorn måste genomgå ett omfattande arbete med att höja säkerheten innan den kan återstartas över huvud taget. Och R2:an står stilla på grund av att sommarens revisionsarbete inte hunnit verifieras och dokumenteras. Återstarten planeras till i början av nästa år.
Alla tre reaktorerna i Forsmark står under särskild tillsyn av Strålskyddsmyndigheten sedan brister i säkerhetskulturen upptäckts vid verket.

Detta är verkligen allvarligt. När ska man ta itu med detta problem på allvar?

Elpriserna höjs
Som en följd av osäkerheten kring kärnkraften ökar nu elpriserna inför vintern, säger Telge Energi i en ny elmarknadsprognos.
Vattenmagasinen har tömts mer än vanligt, dels på grund av brist på kärnkraftsel men också på grund av den kalla och torra hösten.

Att energipriset stiger gör att vi gör får fokus på att spara energi men att priset går upp och ner gynnar inte långsiktiga åtgärder. Det gör bara att de som har en svag ekonomi får det ännu värre.
Som sagt är det inte dags att satsa i ny teknik för att slippa kärnkraftsberoendet?
Det finns ju alternativ som bara behöver få lite stöd att komma igång och sedan behöver vi “spara energi”. Fortfarande slösas det med energi. Det byggs alldeles för energikrävande bostäder.
Sedan kan vi ju tänka över vilken mat vi konsumerar. Mer vegetariskt minskar energikonsumtionen och minskar djurs lidande.

Träffar: 10

Kategori: ekonomi, energi  | 2 kommentarer