Inlägg den 05 mars 2009

tor
5
mar
2009
torsdag, 05 mars, 2009 | Skriven av:

EU säger nej till att tvinga de länder som är motståndare till genmodifierad majs att godkänna den för odling. Sveriges regering var en av de få som ville tvinga på gengrödor på de kritiska länderna.

Ministerrådet, bestående av EU-ländernas miljöministrar, beslöt i eftermiddag med 2/3 majoritet att låta de länder som inte vill tillåta odling av genmodifierad majs få behålla sitt förbud.

– Mycket glädjande och det känns skönt att den svenska regeringen fick bita i gräset med sin GMO-vänliga linje, säger Tina Ehn, ledamot av riksdagens jordbruksutkott (mp).

Den svenska regeringen var tillsammans med de finska, holländska och engelska de enda som ville tvinga på gengrödan på de GMO-kritiska länderna i EU.

majsGenmajsen är en långdragen stridsfråga inom EU. Österrike, Ungern, Frankrike och Grekland har vägrat tillåta odling av en genmodifierad majs från Monsanto som heter Mon 810. EU-kommissionen lade fram ett förslag som innebar att länderna skulle tvingas rätta in sig i ledet och omröstningen har just ägt rum.

För att stjälpa kommissionens förslag krävs 2/3 majoritet från miljöministrarna och det nådde man.

-Det här kan tjäna som inspiration för kommuner och regioner att utropa sig som GMO-fria zoner, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de Gröna. Det är tragiskt att svenska regeringen arbetar emot ett jordbruk fritt från genmodifierade organismer. Men genom att utropa GMO-fria zoner, vilket EU tidigare uttalat sig för, kan människor lokalt försvara ett rent jordbruk och en ren miljö.

Träffar: 4