Inlägg den 26 januari 2009

mån
26
jan
2009
måndag, 26 januari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Försäkringskassan får skarp kritik”

JO riktar i en utredning hård kritik mot Försäkringskassans sena utbetalningar. Enligt Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender är problemen som lyfts fram i huvudsak över.

”Jag uttalar i detta beslut mycket allvarlig kritik mot Försäkringskassan för att ha åsidosatt de förvaltningsrättsliga kraven i omorganisationen,” skriver justitieombudsman Cecilia Nordenfelt i ett skarpt formulerat beslut på måndagen.

Nordenfelt har själv tagit initiativ till utredningen, men har under hösten 2008 också fått in ett hundratal anmälningar mot kassans sena utbetalningar och svårigheter med att få prata med en handläggare.

Men enligt Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender är problemen med långa handläggningstider och dåliga kontaktmöjligheter i huvudsak över.
– Det som hände i somras var en kombination av semester och en stor förändring. Nu har vi fått väldigt mycket bättre koll på det här, handläggningstiderna har gått ned, väntetiderna har gått ned, svarstiderna börja bli bra. Vi är inte alls där vi vill vara, men det är väldigt mycket bättre än det har varit, säger Lender till TT.

Det är helt sanslöst att det får gå till på det här sättet att utsatta personer får ta över myndigheters problem. Att skylla på att det är semestertider när man inte har betalat ut pengar som är beslutade är helt oacceptabelt.

Generaldirektörern svarade dock rakryggat på SVT:s frågor. Skyllde inte ifrån sig utan tog sitt ansvar för det som hänt.

Att det blir så här beror givetvis på alliansens politik. Omorganisation plus besparingar plus ändrade och tuffare regler har lagt grunden till denna situation.
Trots detta, eller kanske på grund av detta har det ändå blivit ett underskott på hela 900 miljoner i en budget på omkring 7 miljarder för 2009. En summa som om den ska sparas in under året enligt generaldirektör Adriana Leander skulle ge myndigheten ”väldigt stora problem”.

Att se över verksamheter är helt OK men måste genomföras så att inte de som redan är drabbade drabbas än värre. Det är ansvarslöst av alliansen att göra på detta sätt.

Träffar: 14

Kategori: ekonomi  | Skriv en kommentar