Inlägg den 20 januari 2009

tis
20
jan
2009
tisdag, 20 januari, 2009 | Skriven av:

SDS skriver : “Ekomaten starkt framåt”

Ekologiska varor är på frammarsch. Livsmedelsjättarna ökade sin försäljning av ekologiska varor avsevärt under 2008.

2007 sålde de svenska butikerna ekologiska varor för 4,3 miljarder kronor. Siffran för 2008 förväntas vara betydligt högre. Under det gångna året ökade Icas försäljning av ekologiska produkter med 50 procent jämfört med föregående år. Den positiva trenden märks även hos en annan livsmedelsjätte, Coop, som har stått för ungefär hälften av ekoförsäljningen i den svenska handeln.

– Siffrorna är inte klara för 2008 ännu men under det första halvåret hade vi en ökning på knappt 50 procent. Det har varit en stadig ökning sedan vi började bygga upp vårt sortiment. Ökningen har varierat från år till år men under 2008 har vi haft en stor ökning, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop.

Det är positiv läsning. Det är inte bara försäljningen som ökar utan även varuutbudet. Det är verkligen glädjande. Dock ska man komma ihåg att den totala mängden är ganska liten. men allt har sin början.
Det finns livsmedelsaffärer som bara har ekologiska produkter. I Lund har vi Biogrönt på Byggmästaregatan och i Malmö finns det “Morot och annat” som ligger vid Drottningtorget och “Astrid och Aporna” som ligger vid Konserthuset.

Det finns både hälsoskäl och smakskäl att köpa ekologiskt.

Mat är en politisk fråga som påverkar klimatet. Skippar man dessutom kött så blir det ännu bättre för klimatet och framför allt blir det mindre antal djur som utsätts för människans oetiska hantering av levande varelser.

Träffar: 13

tis
20
jan
2009
tisdag, 20 januari, 2009 | Skriven av:

Det känns som en jättestor skillnad mellan Bush och Obama. Det är en helt annorlunda utstrålning.
Obama talar väl men man märker att han är amerikan. Mycket av det han sa var väldigt bra men var inte så mycket om den amerikanska livsstilen som är ohållbar. Så även om det är ljusårs skillnad till det bättre så saknas det en hel del.
Jag förstår att Obama inte var så kritisk som han borde. Det finns enorma krav på honom nu att städa upp efter Bush. Den amerikanska livsstilen är så långt ifrån hållbar livsstil man kan tänka sig. Livsstilen har mejslats fram under många år så den ändrar man inte så lätt på.

Dessutom var det en lite väl självsäker ton om att USA är lösningen på alla problem.

Annars var det ett mycket bra tal. Så visst finns det hopp men …

SDS, DN, SvD, AB

Träffar: 13