Inlägg den 22 oktober 2008

ons
22
okt
2008
onsdag, 22 oktober, 2008 | Skriven av:

Nu har tåget anlänt i Östersund. Resan gick bra SJ:s sängar är het OK.
Vi är 7 st från Lund/Malmö och alla har åkt tåg. Från början var det tänkt att alla skulle åka flyg men när jag sa att jag skulle åka tåg så blev det tåg.
Vi hade någon timme i Stockholm innan nattåget började sin resa mot Östersund. Vi gick ut fick en bit nattamat.

Nu på morgonen fick vi äta frukost på hotellet. Konferensen börjar först 10.30 så det är några timmar innan dess. Hinner blogga och även gå en liten runda. Vädret är något kallare, omkring 4 grader men ingen snö. När tåget anlände var det mörkt men man kunde ändå se att det var molnfritt och en klar halvmåne. Hög och fin luft.

På hotellets restaurang fanns det mycket om Riksteatern eftersom hotellet heter Gamla Teatern och har varit en teater i sitt tidigare liv.

Det fanns även en liten sektion med en porslinstavla som satte igång det politiska diskussionerna. Porslinstallriken var en minnestavla från “Tre kungamöte i Malmö 1914“. I Malmös kommunfullmäktige skulle det ha blivit debatt om kunglighetena skulle bjudas in eller ej till 100-årsfestligheterna av “3-kungamötet i Malmö” i samband med Baltiska utställningen. Det blev ingen debatt i september men den kanske kommer lite senare.

Konferensen handlar om “räddningstjänst”. Det är så kallade förbundsdagar för räddningstjänsten runt om i Sverige.
Punkter på programmet är “”Vem styr vem”? – Fördelning av ansvar och befogenheter inom kommunalförbund som svarar för speciallagsreglerad verksamhet.”, “samverkan med polis” men även “information om den nya myndigheten för samhällsskydd och beredskap”, information från “Försvarsdepartementet om Samverkan mellan statliga myndigheter och räddningstjänsten”.
En annan intressant punkt handlar om “Kvinnlig problemlösning! Ett komplement till manligt resonerande i kritiska situationer”. Det är professor Annica Dahlström som ska berätta om detta. Hon är professor på Göteborgs universitet. Legimerad läkare och forskare på nervsystemet och hjärnan sedan 1962.

Räddningstjänsten står inför många utmaningar. Det behövs fler kvinnor i verksamheten men även personer med annan etnisk bakgrund.

Nu får det bli en liten promenad innan det börjar.

Träffar: 5