Inlägg den 13 oktober 2008

mån
13
okt
2008
måndag, 13 oktober, 2008 | Skriven av:

Lund ska snart lämna in sin ansökan till att bli Kulturhuvudstad 2014. Just nu pågår ett arbete med att ta fram en handlingsplan för Kulturpolitisk strategi i Lunds kommun. Styrgruppen som jag har den stora förmånen att vara med i ska åka till Stavanger i Norge som är kulturhuvudstad tillsammans med Liverpool. Handlingsplanen ska givetvis göras oavsett om Lund blir kulturhuvudstad. Det är i alla fall bestämt att styrgruppen ska åka till Stavanger för att se om vi kan lära något av deras satsningar och deras arbete att sätta folus på kultur.
Stavanger ligger på JNorges västkust.
Jag känner att jag, personligen, inte kan inte flyga i dessa dagar då klimathotet syns så tydligt. Alternativet hade givetvis varit att avstå helt från resan. jag bestämde mig, jag vill åka med. Norges geografi gör det inte lätt att ta sig dit med något annat än flyg. Att det inte finns ett internationellt bokningssystem gör det inte lättare. Jag gav mig den på att det måste gå att åka tåg till Stavanger.

Jag började med SJ:s hemsida. Jag skrev i att jag ville åka från Lund till Stavanger. Stavanger fanns förstås inte. Så jag försökte då med Oslo. Till slut fick jag fram en resa till Stavanger. Avgång 14.22 från Lund C och med byte i Göteborg och Oslo och med ankomst till Stavanger 7.28. Alltså bara 17 timmar senare. Tågstationen ligger sedan bara några kvarter från hotellet vi ska bo på.
Återresan ska vara på en söndag, någon gång på eftermiddagen. Om det var svårt att komma till Stavanger så var det ännu svårare att komma därifrån. Det kan ju givetvis ett trick att behålla turisterna några extra dagar i alla fall de som åker tåg.

Det var helt omöjligt att åka samma väg tillbaka. Efter en hel del trixande så fick jag ihop en resa via Bergen vilket tyvärr inkluderar en bussresa mellan Stavanger och Bergen. Jag fick gå in på NSB:s hemsida och leta samt söka på bussresor i Norge för att hitta en förbindelse från Stavanger till Bergen.

Priset blev ungefär detsamma, något billigare med tåg men inte mycket.

Restiden med flyg blir ca 4-5 timmar enkel resa om man inkluderar resa till och från flygplatserna.

En annan liten irriterande sak var när jag ringde till resebyrån och skulle byta min flygbiljett mot en tågbiljett. Först sa jag att jag ville byta min flygbiljett. Det skulle givetvis inte vara några problem eftersom resebyrån trodde att jag bara ville byta flygavgång. När jag sa att jag ville åka tåg i stället sa resebyrån att de inte kunde hjälpa mig eftersom man bara prioriterade flygresor under lunchen. Jag fick lämna mitt telefonnummer och sedan skulle resebyrån ringa upp.
De ringde upp en bra stund efter lunchen men de ringde i alla fall.

Jag gav resebyrån alla uppgifter om stationer, byten, avgångstider och ankomsttider. Vi kom överens om att resebyrån skulle ringa tillbaka när det hade gjort biljetten. När de ringde tillbaka hade de inte följt mina instruktioner utan hade hittat en resa tillbakak via Hallsberg. Vilket inte är så konstig eftersom det är det man får upp om man söker på SJ:s hemsida om man inte väljer ett extra val “via Göteborg”.

De kunde till slut fixa tågbiljetten men bussbiljetten kunde de inte fixa.

Så det är lätt att förstå att många väljer flyg.

Nu har jag den stora förmånen att ha en bärbar dator så jag kan jobba under en stor del av resan. Att jag missar tid med min sambo får vi ta igen senare är lite svårare att fixa men det går säkert efter som min sambo är en förstående kvinna.

Jag får i alla uppleva ett litet äventyr dels genom resan och dels med besöket i Stavanger. Nästa måndag vet jag hur det gick får väl skriva en liten reserapport.

Träffar: 8