Inlägg den 04 oktober 2008

lör
4
okt
2008
lördag, 04 oktober, 2008 | Skriven av:

Nya MiljöAktuellt skriver : “NYA ENERGIKÄLLOR”

“Här är biogrödan som tål norrländsk kyla

Gräset rörflen är en energigröda som klarar kyla och därför lämpar sig väl för norrländsk jordbruksmark. Potentialen är stor. Det visar Sylvia Larsson i sin avhandling vid Lantbruksuniversitetet i Umeå.

Energigrödan Salix har svårt att klara den norrländska vintern. Men det fleråriga gräset rörflen är ett stryktåligt alternativ. Potentialen är stor. En odling på 30 000 hektar skulle kunna ge ett årligt energitillskott på mer än 1 TWh, vilket motsvarar el- och värmebehovet hos 30 000 villor.

Sylvia Larsson har utvecklat en flygbildsmetod som urskiljer gammal åkermark där det är lämpligt att odla rörflen. Resultatet visar att det finns 30 000 hektar åker enbart i Västerbotten. Odlingen tjänar ett dubbelt syfte eftersom det samtidigt bevarar det öppna landskapet.

Den skördade råvaran av det torra gräset pressas till bränslepellets. För att odlingen ska bli lönsam behöver lantbrukaren ett bränslepris som motsvarar minst 130 kronor per MWh vid hämtning på gården.”

Bra att det kommer fram nya grödor som kan användas som energigröda.
Om fossila bränslen ska ersättas behövs många olika sätt. Intressant om det är möjligt att använda på norrländsk mark.

Träffar: 8

lör
4
okt
2008
lördag, 04 oktober, 2008 | Skriven av:

Den 4 oktober är det Djurens dag. Visserligen borde det vara djurens dag varje dag. Men tyvärr är det inte det så. Därför är det viktigt att i dag uppmärksamma på problematiken hur människor behandlar djur. En del av problematiken är givetvis köttindustrin men vi får inte glömma hur djuren behandlas som “husdjur”.

Läs mer om Djurens dag!
Djurens rätt!
Djurrättsalliansen
Djurskyddet Sverige

Träffar: 5

Kategori: djurrätt  | Skriv en kommentar