Inlägg den 02 oktober 2008

tor
2
okt
2008
torsdag, 02 oktober, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Gör så här om du ska sätta upp ett vindkraftverk”

“Äntligen – nu kan han sälja sin vind Det tog Göran Gatenfjord ett år att ta sig igenom alla regler för att kunna sätta upp sitt vertikala vindkraftverk. – Vi har världens sämsta regelverk och vi får sämst betalt för elen. Ett vertikalt vindkraftverk är inte lika känsligt för starka vindar som ett vanligt propellerverk.

Göran Gatenfjord är civilingenjör och när han surnade till över de höga elpriserna började jakten på ett smart vindkraftverk. På nätet hittade han ett kinesiskt verk med lodräta vingar som han importerade. Men det tog ett år innan han fick ut någon el ur verket.

– Jag fick räkna om normerna och ta experter till hjälp. Regelverket är så ålderdomligt och krångligt att jag blev förbannad.

Tack vare sin bakgrund som civilingenjör och sin envishet kan Göran Gatenfjord sedan i juli i år förse sin villa med energi från sitt verk, som han har placerat ute på åkern, en bit från huset.”

Om vi ska ställa om samhället för att klara klimatproblemen måste det bli enklare och mer lönsamt att använda småskalig förnyelsebar energi. Man ska inte behöva vara civilingenjör eller byråkrat för att klara av “pappersarbetet”. Dessutom borde pappersarbetet vara enklare än själva genomförandet.

Det behövs också lagstiftning så att man kan få avsättning för sitt överskott, kanske en variant av det man har i Tyskland.

Träffar: 10