Inlägg den 25 juli 2008

fre
25
jul
2008
fredag, 25 juli, 2008 | Skriven av:

Helt plötsligt fanns det bara massor med blomflugor. Det har varit en och annan tidigare men nu är det stora svärmar. De är till nytta eftersom deras larver äter bladlöss. Och bladlöss fins det gott om. Det är mest renfanan och rosenskäran som “lusats ner”.
Blomflugan kommer i svärmar och kan förflytta sig 10 mil på en dag. Inte illa för en så liten varelse.

De senaste kvällarna har det dessutom varit mycket mygg vilket är ganska så ovanligt. Konstigt att det är så många i år eftersom det har varit så torrt.

Träffar: 10

Kategori: koloni  | Skriv en kommentar
fre
25
jul
2008
fredag, 25 juli, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Malmöbo har fem miljoner i p-böter”

“Mannen från Malmö toppar den svenska p-bots-listan. Han har lyckats skrapa ihop hela fem miljoner kronor.

34-åringen har 151 fordon registrerade i sitt namn och struntar kategoriskt i att betala sina p-böter.

Den sammanlagda skulden hos kronofogden uppgår i dagsläget till 4 992 828 kronor.
– Han äger ju inte bilarna så vi kan inte göra något. Vi står handfallna eftersom vi inte har regelverket i ryggen, säger teamledaren för Kronofogdens privatindrivning i Malmö.”

Detta har pågått under flera år. Det borde väl inte vara så svårt att lösa. Någon måste väl äga bilen.
Beslagta bilarna tills P-böterna är betalda.

Trovärdigheten till rättsväsendet urholkas om inte detta “lilla” problem kan lösas.

Något måste man väl kunna göra!
Eller?

Träffar: 10

Kategori: brott, trafik  | 2 kommentarer
fre
25
jul
2008
fredag, 25 juli, 2008 | Skriven av:

SvD skriver : “Kina öppnar för protester i Peking”

“Den kinesiska regeringen öppnar för protester under OS. Vid tre särskilda områden i Peking blir det tillåtet att demonstrera. Men människorättsorganisationer är skeptiska: –Ett spel för galleriet, säger Jesper Bengtsson vid Reportrar utan Gränser.

Inga politiska protester kommer att tillåtas i närheten av de olympiska arenorna i Peking där över 110 000 poliser kommer att svara för övervakningen.

Men två veckor före invigningen lovar arrangörerna att protest-er ska tillåtas på tre utvalda plats-er i elvamiljonersstaden.

–Vi har öronmärkt vissa plats-er för demonstrationer i flera parker där människor eller protesterande kan uttrycka sina personliga åsikter, sade Liu Shaowu, säkerhetsansvarig för OS vid en presskonferens i Peking.

Det handlar om områden i tre parker, Shijieparken, Zizhuyuanparken och Ritanparken. Alla ligger bortanför själva OS-områdena där tävlingarna hålls.

Samma metod användes i Salt Lake City 2002 och Aten 2004 för de som ville demonstrera.

–Frågan är ju om de vågar göra det när de vet att myndigheterna bevakar dem.

–Systematisk videoupptagning och registrering vid in- och utgångarna kommer att avskräcka de som vill protestera eftersom de riskerar repressalier, säger HRW:s talesman Nicholas Bequelin i en kommentar till CNN.

De kinesiska myndigheternas experiment med demonstrationszoner är sannolikt ett kortlivat försök som kommer att gälla under OS. Öppenheten kommer knappast att fortsätta när OS- elden släcks.

–Jag tror inte att det blir lättare att demonstrera när OS är över, säger Jesper Bengtsson.”

Helt fantastiskt Kina tillåter att man demonstrerar på hela tre utvalda platser som kameraövervakas.
Då är ju allt OK!
Demokratin är införd.
Vi kan andas ut!
Eller?

Träffar: 28

fre
25
jul
2008
fredag, 25 juli, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Nätsurfande leder till övervikt”

“För mycket nätsurfande ökar risken för unga kvinnor att gå upp i vikt. Det visar en amerikansk studie som gjordes på drygt 5 000 kvinnor i åldern 14–21 år under ett års tid.

Det visar den första studien som undersöker sambandet mellan datorvanor, sömn, alkoholkonsumtion och viktökning bland unga kvinnor, skriver Svenska Dagbladet på nätet.

I den amerikanska studien har drygt 5 000 kvinnor i åldern 14–21 år under ett års tid fått svara på hur mycket de surfade på internet, hur mycket de sov varje natt och hur deras konsumtion av alkohol såg ut. Tiden som kvinnorna i studien surfade på nätet varierade från 1–16 timmar i veckan. De som tillbringade mest tid på internet gick upp mest i vikt under tiden som studien pågick, skriver tidningen. Mest tydligt var det sambandet för kvinnor över 18 år.

Mindre än fem timmar sömn per natt ökade också risken för viktökning. Även de som drack två eller fler alkoholhaltiga drycker varje vecka löpte större risk att lägga på sig.

I genomsnitt gick de kvinnor som befann sig i högriskgruppen upp runt två kilo på ett år.”

Det är kanske inte själva surfandet som gör kvinnorna och för den delen män tjocka.
Det är vad man gör för övrigt som räknas. Jag sitter framför datorn ofta men är inte tjock eftersom jag även rör på mig när jag inte sitter vid datorn.
Rör man sig inte och äter för mycket så blir man tjock även om man läser böcker.

Men visst borde denna studie ge oss en tankeställare men då inte bara att vi ska begränsa surfandet. Vi behöver se över vår livsstill som helhet.
Vad äter vi?
Hur äter vi?
När äter vi?
Hur mycket rör vi på oss?

Träffar: 34

fre
25
jul
2008
fredag, 25 juli, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Första testerna av flytande vindkraftverk”

“Inom kort börjar testerna av världens första flytande vindkraftverk. I höst ska nya prototyper ankras utanför Italiens kust och i framtiden planerar företaget Blue H att bygga en hel vindpark i Adriatiska havet.

Den första protoypen av företagets flytande vindkraftverk ligger utanför Brindisis hamn i Puglia. Det hålls på plats med hjälp av kedjor som löper till kraftiga ankare på havsbotten. I toppen på plattformen är en 80 kilowatts vindturbin placerad med sensorer som känner av våg- och vindkraft.”

Flytande vindkraftfverk har fördelen att de kan placeras långt ut till havs, där det blåser mer och där de inte stör omgivningen.

Amerikanska energiforskare tror att med att denna energikälla ska man kunna generera 40 000 MWh år 2020 vilket kan värma upp 30 miljoner hem i USA.

Detta är mer än dubbelt så mycket som all världens vindkraft genererade förra året. Men då krävs en väldig utbyggnad av de flytande verken, enligt forskarna.

Träffar: 15

Kategori: energi, teknik  | 2 kommentarer
fre
25
jul
2008
fredag, 25 juli, 2008 | Skriven av:

SDS skriver : “Hund bet ihjäl terrier”

“En sjuårig foxterrier bets ihjäl av en annan hund i Limhamn på fredagskvällen”

Ett vittne kom cyklande i fredagskväll och såg hur den större hunden bet sönder en mindre hund.

– Den mindre hunden dog nog rätt omgående, men den större släppte inte taget. Den fortsatte bita i över en halvtimme. Trots att folk drog i den större hunden och hällde tre hinkar vatten på den bet den sönder skallen på den mindre hunden. Man hörde hur det krasade.

Polisen kunde visserligen skilja de båda hundarna åt, men sen kunde man inte göra något mer än att utreda saken. Den större hunden gick hem i sällskap med flickan han kom med och en pojke.

– Polisen sa att det var andra gången samma hund attackerade en hund i området.”

SDS skriver : “Tandlös lag mot skräckhundar”

“Den nya lagen skulle göra det enklare att ta hand om aggressiva hundar. Men lagen biter inte.

Anmälningarna fortsätter att strömma in till polisen. Men trots ett tjugotal anmälningar hittills i år har inga åtgärder vidtagits.

I flera fall har aggressiva hundar attackerat både människor och hundar. Ingen av dessa har omhändertagits av Malmöpolisen.
– Många tror att en hund ska bli omhändertagen bara för att den bitit en annan hund i ett hundslagsmål, säger Liselotte Grant, chef på polisens tillståndsenhet i Skåne.”

Det är märkligt att det inte kan göras mer åt detta problem. Det största problemet är givetvis hundägarna. En dålig hundägare kan skapa ett monster av en annars lugn och trygg hund.

Det finns en knivlag som ibland känns lite löjlig då man inte ens får ha en liten pennkniv. Men vapen i fel händer och i fel situation är farliga. En kniv, en otrygg hund är att betrakta som vapen.

Vem skaffar en hund och gör hunden till en aggressiv bitmaskin?
Och varför?

Är det för att vara macho?
Är det för att man är rädd själv och vill skydda sig själv?

Oavsett anledning är det ett problem.

Trygga hundra liksom trygga människor hittar inte på så stora problem. Hundar ska inte behöva gå i koppel. Hundar ska inte behöva sitta instängda hela dagar. Hundar behöver stimulans och behöver röra på sig.

Det är för enkelt att skaffa hund. Dessutom händer inget när hundägaren brister i sitt hundägande.

I Malmö har polisen inte omhändertagit några hundar trots flera incidenter och en del med dödlig utgång.

“Men i Göteborg avlivade polisen nyligen två hundar som spritt skräck i ett bostadsområde.
– Skulle hunden ha kapacitet att den kan orsaka skada så förordar vi oftast en avlivning, säger Leif Carlsson, instruktör på hundförarpolisen i Göteborg till TT. “

Det känns tråkigt att det är hunden som straffas när det egentligen är hundägaren som borde straffas. Men det är ohållbart att bara låta dessa händelser ske utan åtgärd.

Träffar: 53