Inlägg den 24 juli 2008

tor
24
jul
2008
torsdag, 24 juli, 2008 | Skriven av:

DN skriver : “Kina tystar sörjande föräldrar”

“Kinesiska myndigheter försöker tysta kritik från föräldrar som förlorade sina barn i den svåra jordbävningen i Sichuan-provinsen i maj.

Omkring 10.000 BARN beräknas ha dödats när 7.000 klassrum föll samman den 12 maj.

Många föräldrar har i protestaktioner krävt att få veta om korruption och byggfusk bidrog till det höga dödstalet.

I en samordnad kampanj erbjuds de nu pengar om de skriver på en förbindelse om att upphöra med protesterna och i stället prisa Kommunistpartiet.

De som vägrar underteckna hotas att bli utan ersättning. Det rör sig om motsvarande 50.000 kronor i kontanter och en pension per förälder på över 30.000, rapporterar New York Times korrespondent från Sichuan.”

Ja man blir imponerad av demokratin Kina.
Ett OS skulle göra Kina mer demokratiskt!!??

Man kan undra vad som hade hänt om Kina inte fått ett OS.

“Dessutom har kravallpolis stoppat föräldraprotester, föräldrar har gripits, medier har beordrats sluta rapportera om skolkollapser och ruiner av klassrum har schaktats bort så att undersökningar blivit omöjliga.

En människorättsadvokat, Huang Qi, som försökt bistå föräldrarna har fängslats.

New York Times korrespondent berättar om den 42-årige chauffören Yu Tingyun i Hanwang, som miste sin dotter när minst 240 elever dödades i skolan som störtade samman.

YU STÄLLDE SIG I spetsen för de sörjande föräldrarna som krävde att få veta om det förekommit byggfusk när skolan kom till. Han utsattes för långt polisförhör och fick veta att han skulle få kontantersättning och pension om han upphörde med sina kritiska frågor.

– När jag såg att de flesta föräldrarna hade skrivit under, så gjorde jag det också, säger Yu lågt.

I sin axelväska har en bild av sin dotter. Hon levde inne i ruinerna två dagar efter skalvet och ropade ut till fadern.

– Vi kunde höra dem. Vi langade in mjölk och vatten, men det var inte till någon nytta.”

Det har varit många “skandaler”. Tibet, OS bygget, förflyttning av “obekväma människor” …
Nu får det bli lite handling och inte bara ord från de som sa att Kina skulle bli mer demokratiska om de fick ett OS. Ställ krav NU!

Rimligen borde man nu, Reinfeldt, kungen och andra “landsrepresentanter” åtminstone bojkotta invigningen.
Det är det minsta man kan begära.
Eller?

Träffar: 16

Kategori: demokrati, idrott  | 2 kommentarer
tor
24
jul
2008
torsdag, 24 juli, 2008 | Skriven av:

Ny Teknik skriver : “Expert kritisk till L.A-förbud mot plastpåsar”

En professor i polymerteknologi på Chalmers tycker det är tveksamt till ett “plast”-förbud. Han tycker de nedbrytningsbara plastpåsarna inte är bra :

“- Det kan ta tre år innan de bryts ner i naturen och de kan inte återvinnas. Läggs de i plaståtervinningen kan den dessutom förstöra återvinningen.”

Papperspåsar är heller inte bra :

“Den är visserligen biologiskt nedbrytbar, men tillverkning och transport kräver mycket energi. Det krävs sju långtradare för att transportera antal papperskassar som ryms i en långtradare med plastpåsar.”

Kvar är då tygkassen men den är heller inte bra :

“Den görs ofta av billig bomull som inte kommer från ekologiska odlingar.”

Vad är då det bästa enligt denna professor. Jo s.k. “gröna påsar” tillverkade utan olja och inte biologiskt nedbrytbara.

“Råvaran är etanol eller metanol som konverteras till polyeten. Utgångsmaterialet är förnyelsebara material som cellulosa, halm eller sockerrör.”

Intressant! Var försvann det ekologiska kravet. Tygkassen var problem eftersom bomullen inte var ekologisk. Kommer cellulosan, halmen och sockerrören att vara ekologiskt producerade?

Kanske är det så att denna professor har denna teknik på sitt program och att detta påverkar valet av den bästa “kassen”.

Även om de s.k. gröna påsarna är bättre än de vanliga påsarna så går det ändå åt energi att producera och att hantera dessa påsar. Livslängden på påsen är viktigt om den är bra eller dålig.
Värmeåtervinning är bra men inte helt utan problem. Det är inte ett nollsummespel, det finns förluster i hanteringen.

Det är samma problem som med bensin och alternativa drivmedel. Det räcker inte att ersätta bensin med förnyelsebar energi, man måste också minska antalet bilar och antalet transporter. Samma är det med “påsar”. det räcker inte att bara ersätta vanliga plastpåsar med papperspåsar, eller gröna påsar eller …
Man måste även minska antalet påsar.

Bäst är nog att använda påsar med längre livslängd. Då är tygkassen ett bra alternativ. Den behöver inte vara gjord av icke-ekologisk bomull. Den kan vara tillverkad av ekologisk bomull eller av något annat material.
Sedan behöver man nog även ha någon form av “plastpåse”

Till syvende och sist så behövs det en livsstilsjustering där det behövs mindre antal påsar.
Mer närinköp, mindre köpcentra, ett annat konsumtionsmönster, mindre förpackningar, mer råvaror, mindre färdiglagade produkter, mindre emballage, …

Totalt sett mindre shopping. Usch får man säga så?

Träffar: 16